Украйна е предявила иск в международния арбитраж, за да получи компенсация от Русия заради инцидента в Керченския проток през ноември 2018 г. Това съобщи украинското външно министерство в "Туитър".

"Днес Украйна внесе своя меморандум по делото на Украйна срещу Русия за задържането на военни кораби и техните екипажи през ноември 2018 г.", се казва в съобщението. Не е уточнено обаче в кой конкретен арбитраж е подаден искът.

Русия връща 2 катера и влекач на Украйна, задържани в Керченския проток

Русия връща 2 катера и влекач на Украйна, задържани в Керченския проток

"Русия и в бъдеще решително ще спира всякакви провокации на своите граници"

По-рано днес външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба подписа меморандума, а вчера по нареждане на президента Володимир Зеленски, заместник-министърът на външните работи Евгений Енин и украинският посланик в Холандия Всеволод Ченцов бяха упълномощени да представляват Украйна по дела срещу Русия в международния съд на ООН и в арбитражи.

Енин в интервю за Радио "Свобода" на 18 май съобщи, че Киев подава иск в международен арбитраж срещу Русия във връзка с инцидента в Керченския проток. По-късно той поясни, че значителна част от иска е "обосноваване за обезщетение за материални и морални вреди на украинските моряци, които бяха незаконно задържани на територията на Руската федерация в продължение на девет месеца".

Освен това, по думите му, в иска става дума за "обезщетение на украинските военноморски сили за щетите, нанесени на украинските кораби при залавянето им, и загуби в резултат на варварското отношение на руската страна с посочената собственост", както и за "компенсация за загуби, понесени от украинската страна поради факта, че от известно време ВМС на Украйна не могат да използват трите кораба". Заместник външният министър на Украйна заяви, че обезщетението е в размер няколко милиона долара, но не посочи точната сума.

Адвокат пред трибунала на ООН: Руската версия за Керченската криза не отговаря на истината

Адвокат пред трибунала на ООН: Руската версия за Керченската криза не отговаря на истината

Съдът ще се произнесе на 25 май…

Според Енин след подаването на меморандума, руската страна ще има срок до 22 август да предаде своите предварителни възражения относно юрисдикцията на съда. Решение на съда по юрисдикцията може да бъде взето през есента на 2021 г., а изслушванията по същество могат да започнат година по-късно, а в средата на 2023 г., както смята украинският заместник-министърът на външните работи, може да бъде взето решение.

На 25 ноември 2018 г. три кораба на украинския военен флот навлязоха в Керченски проток от Черно море в Азовско море. Корабите бяха задържани от руската брегова охрана, а 24 украински моряци бяха арестувани. Те бяха обвинени за нарушаване на държавната граница на Русия. Всичките 24 моряци се завърнаха в Украйна в резултат на взаимно освобождаване между Москва и Киев на 7 септември 2019 г. Въпреки размяната на украински моряци, в Русия делото срещу тях не е приключено. В края на януари стана известно, че разследващите от ФСБ на Русия са спрели разследванията по него за неограничено време заради липсата на възможност да се осигури участието на моряците в делото.

ЕС санкционира Русия за инцидента в Керченския проток

ЕС санкционира Русия за инцидента в Керченския проток

Европейският съвет наложи санкции на 8 физически лица