Извършено е прехвърляне към украинската страна на три кораба, задържани в района на Керченския проток, съобщава руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"На 18 ноември имаше прехвърляне към украинската страна на три кораба от украинския флот, които през ноември 2018 г. нарушиха границата на Руската федерация по време на умишлената провокация на Киев в Керченския проток и бяха задържани от руските правоохранителни агенции", се казва в изявлението.

"Русия възнамерява да продължи решително да спира всякакви провокации на своите граници, включително с цел да гарантира безопасността на корабоплаването в съответствие с руското законодателство, двустранните споразумения и други приложими норми на международното право", допълва външното министерство.

По-рано източник в органите на реда съобщи, че Русия е започнала да прехвърля в Украйна  два катера и и влекач. "Трансферът преминава според постигнатите споразумения. Трансферът се извършва на 30 км от нос Такил и ще отнеме приблизително няколко часа", отбелязва източникът.

Русия премества трите заловени украински кораба

Русия премества трите заловени украински кораба

Според руските медии корабите ще бъдат върнати в Украйна без оръжия и документи