Русия започна да премества трите пленени украински кораба на военноморските сили, след като руски вестник съобщи, че Москва ще ги върне в Украйна преди четиристранна среща на върха за Източна Украйна следващия месец, предаде "Ройтерс".

Влекачи теглели трите кораба през Керченския проток към Черно море, където потенциално могат да пътуват нататък към Украйна.

Русия залови корабите край бреговете на Крим през ноември миналата година, след като откри огън по тях и рани няколко моряци. Москва заяви, че корабите - два малки украински бронирани артилерийски кораба и лодка-влекач - са влезли незаконно в териториалните й води. Киев отрече това.

Русия върна моряците, които бяха на борда на корабите в Украйна през септември като част от сделка за обмен на затворници.

В задържаните украински кораби имало оръжия

В задържаните украински кораби имало оръжия

Открити са гранати, гранатомети, картечници, автомати и голямо количество боеприпаси

Руският вестник "Конверсант" съобщи вчера, че Москва е решила да върне корабите в Украйна и че те ще бъдат изтеглени в Черно море. 

Този ход вероятно ще се разглежда като мярка за изграждане на доверие преди планираната среща на върха за Украйна следващия месец.

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна ще се срещнат в Париж на 9 декември в опит да постигнат усилия за мирно разрешаване на конфликта в източна Украйна, съобщи френското председателство в петък.

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в провокации

Различни руски медии съобщават, че корабите ще бъдат върнати в Украйна без оръжията и документацията им.

Над 13 000 души са били убити в повече от петгодишния конфликт в източна Украйна между проруски сепаратисти и украински правителствени сили.

Украйна потвърди за украински агенти на иззетите от Русия кораби

Украйна потвърди за украински агенти на иззетите от Русия кораби

Агентите са работили по време на контраразузнавателна операция

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Москва от Кримския полуостров, което предизвика западни санкции.

Украинският президент Владимир Зеленски спечели победа на изборите през април, обещавайки да прекрати конфликта. 

Русия скастри НАТО за корабите на Украйна през Керченския проток

Русия скастри НАТО за корабите на Украйна през Керченския проток

НАТО обяви планове да предприеме стъпки за осигуряване на безопасно преминаване на украинските кораби през Керченския проток