Русия разкритикува изразените намерения на НАТО да гарантира преминаването на украински плавателни съдове през Керченския проток, което беше направено от постоянния представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчисън, съобщават руските медии, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"В негативна светлина", изтъкнал Песков, след като е бил запитан как Кремъл гледа на такива изявления, допълвайки: "Не разбираме какво означава това."

НАТО подготвя пакет от мерки срещу Русия в Черно море

НАТО подготвя пакет от мерки срещу Русия в Черно море

НАТО възнамерява да осигури безопасното преминаване на украински кораби през Керченския проток

Според Песков "ситуацията с Керченския проток и корабоплаването там е добре известна". Той добави, че "в съответствие с международното право позицията на Русия е много последователна и също така добре известна".

Коментирайки възможността за преминаване на корабите на НАТО през тези води, Песков отбеляза, че е необходимо първо да се изчака съответното искане.

"Когато това искане бъде получено, решението ще бъде взето", коментира Песков на въпрос при какви обстоятелства Русия може да разреши на военните кораби на НАТО да преминат към Азовско море.

"Въпросният казус е затворен воден обект, така че това е отделен проблем и аз ще се въздържа да коментирам това хипотетично", допълни той.