Украйна обяви, че произвежда същия брой бойни дронове за дълбоки удари като Русия, като заяви, че е постигнала паритет по отношение на това ключово по вид оръжие, предава "Ройтерс".

Поради неспособността си да се справи с огромния руски арсенал от крилати и балистични ракети, Киев се съсредоточи върху разработването и производството на дронове с голям обсег, за да може да отвърне на удара на Русия, която непрекъснато бомбардира Украйна през 26-месечната инвазия.

"През 2024 г. Украйна настигна Русия по отношение на производството на безпилотни самолети камикадзе, подобни на Шахед-131 и Шахед-136", каза пред медиите Херман Сметанин, ръководител на украинския държавен производител на оръжия ArmyInform.

Безпилотните самолети Шахед, които според Киев първоначално са били доставяни от Иран, преди известно производство да бъде локализирано в руския регион Татарстан, се превърнаха в основен елемент на руските въздушни удари, откакто бяха използвани за първи път срещу Украйна през есента на 2022 г.

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Украйна произвежда повече дронове, отколкото държавата може да купи

Според Михайло Федоров в момента има около 200 компании в Украйна, които произвеждат дронове

Сметанин каза, че неговият коментар относно производствените числа се отнася и за други видове бойни дронове, но не разкри повече информация.

Тази година Украйна извърши десетки атаки с дронове срещу петролни рафинерии дълбоко в руската територия, както и по военни съоръжения и Черноморския флот на окупирания от Русия полуостров Крим.

Един удар с украински дрон е бил насочен към завода в Татарстан, според военен източник в Киев. Русия каза, че нападението е засегнало общежитие в промишлен обект в района на Волга.

Украинското военно разузнаване твърди, че Русия е в състояние да произвежда до 350 дрона Шахед на месец. Русия не разкрива данни за производството и смята подобни неща за тайна.

С 55 ракети и 21 дрона по Украйна Русия отбеляза началото на шестия мандат на Путин

С 55 ракети и 21 дрона по Украйна Русия отбеляза началото на шестия мандат на Путин

Основна цел са били отново енергийни обекти