Украйна е изтеглила от библиотеките си около 19 милиона броя книги до миналия ноември, които идват или от съветската епоха, или са на руски език, е заявил украинският депутат Евгения Кравчук, цитирана от Ройтерс.

Кравчук, която е заместник-председател на комисията по хуманитарна и информационна политика на украинския парламент, каза, че от 19 милиона книги 11 милиона са на руски език.

"Някои книги на украински език от съветската епоха също са премахнати", каза Кравчук според изявление, публикувано на уебсайта на Върховната Рада.

"Има и препоръки за изтегляне и премахване на книги, чиито автори подкрепят въоръжената агресия срещу Украйна.

Не е ясно какво се е случило с изтеглените книги.

След като Русия анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 г., Киев все повече започна да ограничава използването на руски книги. Процесът на така наречената "дерусификация" се ускори, когато Русия нахлу в страната преди близо година.

В средата на 2022 г. Украйна ограничи разпространението на руски книги, опитвайки се да прекъсне допълнително културните връзки между двете съседки и да отмени политиките, които според властите в Киев са потискали украинската идентичност от векове.

"Като цяло съотношението на книги на руски и украински език в нашите библиотеки е просто много жалко", каза Кравчук.

"Така че сега говорим за това, че е необходимо да се подновят фондовете и да се закупят книги на украински език възможно най-скоро."

Тя добави, че около 44% от книгите в украинските библиотеки са на руски език, останалите са на украински или езици на страните от Европейския съюз.

Украинският е единственият официален език в страната. Около половината от населението говори предимно или само украински, а около 30% говорят предимно или само руски, според проучване от 2019 г. на Киевския международен институт по социология.

И руският, и украинският са източнославянски езици, но докато повечето украинци говорят руски, руснаците, които не са запознати с украинския, трудно го разбират.

Руският все още играе голяма роля в бизнеса, културата и медиите. И все още се говори много широко в много градове, включително Киев, въпреки че използването на руски е все по-ограничено. Законодателството задължава предприятията и другите институции да използват украински.

В Украйна след руската агресия от февруари миналата година върви активна камапания за смяна на имена на улици и други топоними, носещи имената на руски или съветски исторически фигири, включтелно писатели и поети. Също така се премахват паметници, свързани с Русия, включително на руски и съветски лидери, монарси и пълководци.

Киев премахна съветски паметник - символ на приятелството с Русия

Киев премахна съветски паметник - символ на приятелството с Русия

Украйна видяла какво е това "приятелство"