Украйна е подложена на нощен руски обстрел рано в сряда, съобщава УНИАН. Той е започнал след 2 часа сутринта и все още продължава. Данните все още се обновяват. 

Ракети, изстреляни от руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС, са регистрирани във въздушното пространство на Украйна.

Това съобщава командването на ВВС на украинските въоръжени сили в официалния си канал в Telegram.

Украйна свалила 27 от 35 дрона камикадзе

Украйна свалила 27 от 35 дрона камикадзе

И три балистични ракети "Искандер-М" са летели

Последно, след 4 часа сутринта се съобщава следното: 

Първата група ракети променя курса си към област Хмелницки. Втората група крилати ракети вече е в северната част на Киевска област, насочена на запад. Ракета или ракети от Житомирска област се насочват към Ровненска област. Още една крилата ракета в Черниговска област в югозападна посока. Крилата ракета в северната част на Житомирска област, насочена на запад. Междувременно противовъздушната отбрана действа в Лвовска област, съобщава Областната военна администрация. Крилата ракета в северната част на Киевска област, курс - запад. 

Администрацията на Киевска област съобщи, че регионът е атакуван от безпилотни летателни апарати. Обществената телевизия "Суспилне" съобщи, че поне един взрив е възникнал в столицата Киев.

Пострадали са жилищни сгради в град Лвов.

Ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицкий съобщи, че при атаката е ударена гражданска инфраструктура. Поне трима души са загинали, а 19 души са ранени. Кметът на Лвов Андрей Садовий съобщи за ранени две деца - на 10 и 15 години. Петима ранени са в тежко състояние в болница. Той посочва, че са засегнати жилищни сгради в близост до концертна зала в града. Преди това Садовий съобщи в социалните мрежи за фиксирана крилата ракета "Кинжал" над града.

Съседна Полша задейства свои самолети за трети път в рамките на осем дни, за да гарантира безопасността на въздушното си пространство.

"Това е поредната много натоварена нощ за цялата система за противовъздушна отбрана в Полша поради наблюдаваната активност на далечната авиация на Руската федерация, която нанася удари", съобщи полското военно командване в X.

През нощта в небето над страната са били забелязани групи руски безпилотни летателни апарати. Съобщава се за работата на противовъздушната отбрана в района на Киев и в самата столица, а дронове са регистрирани и в други райони.

Около 02:00 часа военните предупредиха за излитането на пет бомбардировача Ту-95МС. Още в 03:35 ВВС съобщиха, че руснаците са изстреляли КАБ към Сумска област.

Над 235 ранени и 51 загинали при руски удар през деня по Полтава
Обновена

Над 235 ранени и 51 загинали при руски удар през деня по Полтава

Руските сили са ударили града с две балистични ракети

В сутрешния бюлетин на руското министерство на отбраната се споменава за удар по Лвов, при който са убити седем цивилни.

То се формулира по следния начин: "Тази сутрин въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов удар с прецизно оръжие с голям обсег, включително хиперзвукови аеробалистични комплекси "Кинжал" и атакуват безпилотни летателни апарати по предприятия от военно-промишления комплекс на Украйна, разположен в град Лвов, където се извършваше производство и ремонт на електронни компоненти на авиационно оборудване и ракетни оръжия на въоръжените сили на Украйна. Целите на удара са постигнати. Всички набелязани цели са поразени".

Ръководителят на областната военна администрация на Лвов Максим Козицки каза, че спасителните дейности на място са приключили.

Той обнови броя на жертвите - 64 души, сред които осем деца. Загинали са седем души.

Припомняме, че над 235 ранени и 51 загинали при руски удар бяха регистрирани от Киев през деня по украинския град Полтава. 

"Това е зашеметяваща трагедия за цяла Украйна. Врагът удари учебно заведение и болница", написа първата дама на Украйна Олена Зеленска в X.

В последните дни Русия засили атаките си по цели в Украйна. На 2 септември 20 балистични ракети бяха изстреляни по Киев.