Десетки ранени и загинали при руски ракетен удар по украинския град Полтава, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че жертвите са най-малко 41. По думите му други 180 души са ранени.

Той подчерта, че руските сили са ударили града с две балистични ракети и добави, че е повредена сградата на Института по комуникации.

По-късно беше съобщено, че починалите вече са над 51, а ранените са 235 души.

Зеленски написа в Telegram, че "руската измет определено ще бъде подведена под отговорност за този удар". Той е разпоредил и бързо разследване, като поясни, че ударът е нанесъл щети на сграда на Военния институт за съобщения.

"Една от сградите на института беше частично разрушена и много хора бяха блокирани под развалините", написа Министерството на отбраната в Telegram.

До момента са спасени 25 души, като 11 от тях са извадени изпод развалините. По думите на областния управител на Полтова Филип Пронин поне още 15 души най-вероятно са все още под развалините.

На всеки 15-20 минути има "минути мълчание", за да се ослушваме за хората, които са под развалините, каза Александър Хорунжи, служител на Спешна помощ.

Все още не е разкрита самоличността на жертвите, но украински военни блогери предположиха, че някои може да са кадети или мобилизирани мъже, преминаващи обучение.

В изявление Министерството на външните работи каза, че използването на балистични ракети, които удрят цели на стотици километри в рамките на няколко минути след изстрелването им, означава, че жертвите нямат много време да намерят прикритие след прозвучаването на сирената за въздушна тревога.

"Това е зашеметяваща трагедия за цяла Украйна. Врагът удари учебно заведение и болница", написа първата дама на Украйна Олена Зеленска в X.

Припомняме, че в последните дни Русия засили атаките си по цели в Украйна. На 2 септември 20 балистични ракети бяха изстреляни по Киев.

Украйна свалила 27 от 35 дрона камикадзе

Украйна свалила 27 от 35 дрона камикадзе

И три балистични ракети "Искандер-М" са летели