Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи в сутрешния си доклад, че Русия е атакувала Украйна в нощта срещу неделя със 17 ударни безпилотни самолета от типа "Шахед". Украинските военни твърдят, че всички дронове са били свалени, информира Би Би Си.

В същото време кметът на Харков Игор Терехов съобщи в ‚Телеграм" през нощта, че по време на атаката един дрон е ударил частна къща.

Преди ден украинският генерален щаб съобщи за унищожаването на 28 от 32 безпилотни самолета, участващи в поредната масирана атака срещу Украйна. Украинските ВВС заявиха, че освен дроновете са били свалени три крилати ракети.

Русия не е коментирала тези съобщения и Би Би Си не може независимо да ги потвърди.

Зеленски иска подобряване на ПВО на Харковска област

Зеленски иска подобряване на ПВО на Харковска област

Той отправи апел към западните партньори

Ръководителят на Харковската областна администрация Олег Синегубов съобщи за трима пострадали от удара с дрон през нощта срещу Харков.

"Нанесени са щети на частна къща. Пострадал е 62-годишен мъж, който е с охлузни рани. На място е оказана медицинска помощ на 64-годишна жена и 87-годишен мъж," каза той.

От полицията на свой ред съобщиха, че са нанесени щети на частни домакинства, детска градина, три пететажни сгради и автомобили. Ударът е нанесен в 00:57 часа.

Ден преди това Терехов съобщи за нощна атака с дронове, при която според полицията са убити седем души. Друг човек, според кмета на Харков, е загинал в събота следобед в резултат на удар от авиационна бомба.

В събота руските военни съобщиха, че са унищожили две пускови установки за зенитно-ракетни системи SAMP-T в района на Харков. Украйна не коментира това изявление.

В резултат на артилерийски обстрел на Покровския район на Донецка област са убити петима души, включително 16-годишно момиче и 38-годишната й майка, а други двама са ранени, съобщиха от областната прокуратура на Донецк.

Руските власти не коментираха съобщенията за обстрел на Покровски район, но съобщиха за обстрел от украинските военни на Будьоновския район на Донецк, в резултат на който са ранени 11 души, включително две деца.

Сирски: Обстановката на фронта е тежка, на места постигаме тактически успехи

Сирски: Обстановката на фронта е тежка, на места постигаме тактически успехи

Русия атакува с пехота на вълни, заяви той

Трима цивилни бяха убити при руска атака срещу фронтовото село Гуляйполе в югоизточната Запорожска област на Украйна в неделя сутринта, каза губернаторът Иван Фьодоров, цитиран от Ройтерс.

"Двама мъже и една жена загинаха под развалините на собствената си къща, ударена от руски снаряд", каза Фьодоров в приложението за съобщения "Телеграм". и добави, че още един човек е ранен.

Той уточни, че руснаците са обстрелвали селото със самоходна реактивна система за залпов огън "Град".

ISW: Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат

ISW: Украйна компенсира малкото снаряди с дронове, но и те не стигат

Русия заплашва и Армения за близостта й със западни страни