Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц ще съсредоточат дискусиите си в петък главно върху войната в Украйна, съобщи "Ройтерс".

Но биха могли да засегнат и опасенията, че Китай може да предостави смъртоносна помощ на Русия, каза високопоставен служител на администрацията.

Двамата лидери са планирани да се срещнат за един час.

"Основната цел на тази среща беше шанс за двамата лидери да могат да координират действията си конкретно по Украйна, каза служителят. Но мисля, че със сигурност е възможно в контекста на разговор за Украйна китайският аспект да се появи."

Досега САЩ не са виждали доказателства, че Китай е предоставил смъртоносна помощ на Русия, но следят ситуацията отблизо, каза служителят.

Срещата на работно ниво в петък ще даде шанс на Байдън и Шолц да "разменят бележки" относно съответните си скорошни срещи с украинския президент Володимир Зеленски и оценката им за войната, която вече е втора година, каза служителят.

Шолц подканва Китай да окаже натиск върху Русия за спиране на войната в Украйна

Шолц подканва Китай да окаже натиск върху Русия за спиране на войната в Украйна

Канцлерът приветства усилията на Пекин за ядрена деескалация

Припомняме, че Шолц, който за последно посети Белия дом точно преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари 2022 г., в четвъртък призова Китай да не изпраща оръжия, за да помогне на войната на Русия в Украйна и призова Пекин да упражни натиск върху Москва да изтегли силите си.

Тази седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че ако Китай предостави смъртоносна помощ на Москва за конфликта, това ще бъде сериозен проблем за Пекин в отношенията му със страните по света.

Китай отрече каквото и да е намерение да въоръжава Русия, като същевременно предупреди западните нации, които доставят оръжия на Украйна, че подобна подкрепа няма да донесе мир, а ще налее "масло в огъня".

Вашингтон проучва близки съюзници за възможността да наложи нови санкции на Китай, ако Пекин предостави военна подкрепа на Русия за нейната война в Украйна.

Американските служители казаха, че Вашингтон вече е предприел действия срещу участници от трети страни, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна и ще продължат да го правят, мерки, които бяха изрично одобрени в неотдавнашно изявление на Групата на седемте.

Китай сряза САЩ да не се месят в отношенията му с Русия

Китай сряза САЩ да не се месят в отношенията му с Русия

Пекин поддържа комуникация с всички страни в конфликта Русия-Украйна, включително с Киев

"Така че нещо, с което се ангажираме дипломатически с нашите партньори и нещо, по което вече активно предприемаме действия и продължаваме да обсъждаме", каза служителят, отказвайки да назове конкретни държави.