Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да не изпраща оръжия на Русия, за да й помогне във войната в Украйна. Той поиска от Пекин да упражни натиск върху Москва да изтегли своите сили, съобщава Ройтерс.

В реч пред германския парламент Шолц заяви, че е разочароващ факта, че Пекин се е въздържал да осъди руската инвазия. Канцлерът приветства усилията на Пекин за ядрена деескалация.

Посланието ми към Пекин е ясно: използвайте влиянието си в Москва, за да настоявате за изтеглянето на руските войски. И не доставяйте никакви оръжия на агресора Русия, посочи Шолц.

Забележките на Шолц изтъкнаха как международният отговор на войната в Украйна подчертава глобалните разделения. Явен пример за това е въздържането на Китай и Индия да осъдят руската инвазия.

От своя страна Китай представи мирен план от 12 точки, призоваващ за цялостно прекратяване на огъня, който беше посрещнат със скептицизъм на Запада. Въпреки че приветства позицията на Пекин относно ядрената деескалация, Шолц каза, че с право може да се очаква Китай да обсъди своите идеи с основните заинтересовани страни - с украинците и с президента Володимир Зеленски.

Макрон и Шолц увещавали Зеленски да обмисли мирни преговори

Макрон и Шолц увещавали Зеленски да обмисли мирни преговори

Западноевропейските партньори вярвали, че загубите за Киев ще станат непоносими в един момент