Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц са увещавали украинския президент Володимир Зеленски да започне да обмисля преговори за мир с Русия по късно тази година, съобщава Wall Street Journal в петък, цитирайки неназовани източници, информирани за обмена между тримата лидери в Париж в началото на февруари.

Според доклада Франция, Германия и Обединеното кралство можели да предложат на Украйна споразумение за сигурност, което ще донесе на Киев по-модерно военно оборудване от НАТО, за да го убеди да седне на масата за преговори с Русия.

Зеленски за диалога на Макрон с Русия: Загуба на време

Зеленски за диалога на Макрон с Русия: Загуба на време

Украинският лидер не вярва, че руското отношение може да се промени

Неидентифициран френски служител коментира пред медията, че западноевропейските партньори вярват, че загубите за Киев "ще станат непоносими" в един момент и че Украйна няма да може да си върне Крим.

Потенциална сделка между НАТО и Украйна не би включвала изпращане на войски на военния алианс в източноевропейската страна или защита на Киев съгласно член 5 за колективната сигурност на НАТО.

Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак миналата седмица изложи план за споразумение, което да даде на Украйна много по-широк достъп до модерно военно оборудване, оръжия и боеприпаси, за да се защитава, след като войната приключи.

Той каза, че планът трябва да бъде включен в дневния ред на годишната среща на НАТО през юли.

Москва твърди, че споделя възгледите на Пекин за Украйна

Москва твърди, че споделя възгледите на Пекин за Украйна

Русия е готово за дипломация за мир, но Запада да спре с оръжията, а Украйна да се откаже от окупираните територии