Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че френският лидер Еманюел Макрон си губи времето, като обмисля какъвто и да е диалог с Русия, съобщава "Ройтерс".

Коментарът му пред италианския ежедневник "Кориере дела Сера" беше по повод думите на Макрон, че Русия трябва да бъде "победена, но не и смазана" и конфликтът в Украйна трябва да бъде решен чрез преговори.

Вчера двамата президенти проведоха телефонен разговор.

"Това ще бъде един безполезен диалог. Всъщност Макрон си губи времето. Стигнах до извода, че не сме в състояние да променим руското отношение", заяви Зеленски.

"Ако те са решили да се изолират в мечтата за възстановяване на старата съветска империя, ние не можем да направим нищо по въпроса. От тях зависи да изберат дали ще си сътрудничат, или не с общността на нациите на основата на взаимно уважение", допълни държавният глава.

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

От посещението на Макрон в Киев френският телефон не е звънял в Кремъл...

Той отхвърли всякакви предположения, че именно западните санкции са оставили в изолация руския президент Владимир Путин.

Решението за започване на войната маргинализира Путин, категоричен бе Зеленски.

В петък Макрон призова съюзниците да засилят военната подкрепа за Украйна.

Той също посочи, че не вярва в смяната на режима. Според него има малък шанс за демократично решение от руското гражданско общество и няма алтернатива за връщането на Путин на масата за преговори.

Тези думи накараха говорителката на руското външно министерство Мария Захарова да заяви, че Франция трябва да не забравя поражението на Наполеон Бонапарт в Русия през XIX век.

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Френският лидер прекрачи червената линия и наруши военното табу

Макрон си навлече критики от някои съюзници в НАТО за изпращането на смесени послания относно политиката му за войната между Украйна и Русия.

В описанието на разговора им от вчера Зеленски не спомена последните коментари на Макрон. Двамата лидери обсъдиха стратегии и съвместни решения, които Зеленски посочи, че трябва да бъдат взети преди първата годишнина от инвазията на Русия тази седмица.

Преди краткото си посещение в Париж по-рано през февруари Зеленски заяви, че по-твърдата позиция на френския президент спрямо Русия през последните месеци показва значителна промяна.