Киев и Варшава се договориха да ускорят транзитния износ на украински зърнени култури през Полша за трети страни, съобщава "Франс прес".

Това е първа стъпка в разрешаването на "зърнената война" между двете страни.

Тристранното споразумение между Полша, Украйна и Литва означава, че украинският износ на зърно - предназначен за пазарите в Африка и по-специално в Близкия изток - ще преминава директно през Полша, вместо първо да бъде проверяван на границата между Полша и Украйна.

"От утре зърнените култури, които преминават транзитно (към световните пазари) през Литва, ще бъдат подложени на проверки в литовско пристанище, а не на границата между Полша и Украйна", обяви полският министър на земеделието Роберт Телус.

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия заради забраната за внос на храни

Киев планира действия на Световната търговска организация срещу трите страни

След като руската инвазия попречи на Украйна да използва традиционните черноморски маршрути за износ на зърно за световните пазари, реколтата беше изпратена по суша през територията на Европейския съюз.

Поради проблеми с логистиката обаче зърното започна да се натрупва в съседните на Украйна страни от ЕС и да подбива местните цени.

Брюксел позволи на няколко страни, сред които и България, да наложат временно ембарго върху украинските зърнени култури. Когато обаче ЕК сложи край на тези ограничения, Полша, Унгария и Словакия удължиха забраната, което предизвика дипломатически спор между Киев и неговите съюзници.

Полша и Украйна си разменят заплахи заради зърното

Полша и Украйна си разменят заплахи заради зърното

Президентът на Полша Анджей Дуда отмени планираните разговори със Зеленски