Украйна и бивш британски премиер настояват специален наказателен трибунал да съди Владимир Путин и неговите съюзници поради инвазията на Русия в Украйна, информира Асошиейтед прес.

Бившият английски министър-председател Гордън Браун заяви, че призивът да се създаде орган, който да разследва престъпления извършени от агресия лежи на основата на трибуналите, които са разследвали висшите нацисти след Втората световна война.

Съдът в Хага вече започна разследване срещу Русия по обвинение за извършени военни престъпления. Съдът може да разследва геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Русия обаче не е подписала документа на Международния съд, който задължава държавите да не извършват престъпления от агресия.

По думите на Браун, действията на Русия в Украйна не могат да останат неразследвани и ненаказани. Той добави, че на Путин не трябва да се дава шанс да избегне правосъдието.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба подкрепи идеята за създаването на такъв трибунал. "Борим се с враг, който е по-силен от нас, но международното право е на наша страна.", добави той.

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Но за събития от 2013 година насам