Командирът на военноморските сили на Украйна вицеадмирал Игор Воронченко е положително настроен, че Украйна в края на краищата ще си върне военните кораби, атакувани и пленени от руската брегова охрана в неутрални води (версията на Украйна) край бреговете на Крим на 25 ноември, след като незаконно отхвърли преминаването им през Керченския проток, съобщава УНИАН.

Украйна поиска от Турция да затвори Босфора за руски бойни кораби

Украйна поиска от Турция да затвори Босфора за руски бойни кораби

Според Москва няма правни основания да се затвори Босфора

Запитан дали смята, че предислоцирането на корабите в Азовско море през Керченския проток, вместо да ги транспортира по суша, е било грешно решение, Воронченко коментира: "Не, не смятам", като добави, че руснаците са нямали право да откриват огън по украинските кораби.

Давайки подробности защо е било взето решението за разполагане на корабите, командирът на военноморските сили на Украйна припомнил, че "на първо място, вече е имало (успешно) преминаване през Керченския проток на подкрепящи кораби. Това беше същото нещо. Групата кораби се движеше с влекач - помощен кораб. На второ място, трябваше да покажем нашето лице - не да го скриваме - в Керченския проток и Азовско море и да покажем на какво са способни тези кораби", подчерта Воронченко.

Русия блокирала най-големите пристанища на Украйна в Азовско море

Русия блокирала най-големите пристанища на Украйна в Азовско море

Забрана за влизане и напускане на пристанищата

На 25 ноември три украински военни кораба бяха атакувани и пленени от руската брегова охрана близо до Керченския проток, който е единственият проход към Азовско море, където се намират две големи украински пристанища - Мариупол и Бердянск. Контролираните от Русия съдилища в Крим определиха 24-членния украински екипаж да бъде задържан в ареста за два месеца, в очакване на съдебен процес.

Порошенко: Путин иска цяла Украйна, за да възстанови империята

Порошенко: Путин иска цяла Украйна, за да възстанови империята

Не вярвайте на лъжите на Путин