Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов изрази надежда, че победителят в президентските избори в Украйна Володимир Зеленски "ще направи правилните стъпки в необходимата посока", предаде "Спутник".

"Трябва да започнат да се правят конкретни неща, страната да се поведе по правилния път на развитие, така че Украйна да стане силна държава; бих искал да вярвам, че ще бъдат направени конкретни стъпки в необходимата посока", коментира той.

Антонов посочи, че все още е рано да се поставя оценка на действията на Зеленски.

Засега няма да е коректно да казвам нещо, трябва да се изчака, за да се види какви ще са първите стъпки, заяви той.

Медведев не си правел илюзии за Зеленски

Медведев не си правел илюзии за Зеленски

Все пак допуска, че отношенията между Русия и Украйна могат да се подобрят

Антонов добави, че е съгласен с позицията на редица западни издания, че резултатите от изборите в Украйна са показали несъгласието с политиката на настоящия президент Петро Порошенко. Всички са толкова уморени от него, бе категоричен руският дипломат.

Смятам, че мнозина са гласували за г-н Зеленски, защото са уморени и им е писнало от тази война, обобщи той.

Припомняме, след балотажа на 21 април стана ясно, че Зеленски печели със 73,22% от гласовете, докато Порошенко събра едва 24,25% подкрепа от гласоподавателите.

От април 2014 г. Киев провежда операция срещу милиционерите в Донбас, където Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за народни републики в отговор на смяната на централното правителство през февруари същата година.

Минските споразумения, подписани през септември 2014 г. и февруари 2015 г., положиха основите за политическото решение на конфликта, но все още не са постигнали прекратяване на насилието. По данни на ООН до момента конфликтът е погубил 13 000 души.

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Зеленски: Истинска нормализация само след пълна деокупация на Донбас и Крим

Той предлага гражданство на руснаци и всички народи страдащи от авторитаризъм