Новакът в политиката Володимир Зеленски печели изборите за президент на Украйна.

Той събира 72,5 % от гласовете, а действащият държавен глава Петро Порошенко - 27,5 %. Това показват - екзитпол на телевизиите "112 Украина " и "Нюсван".

Украйна избира президент

Украйна избира президент

Порошенко или Зелрнски

Украинските избиратели са били по-активни на втория тур, съобщава се и за нарушения.

Порошенко призна поражението си, но посочи, че той няма да напусне политиката. Той призова своите поддръжници да не се отчайват и да продължат борбата.

От своя страна победителят в гласуването Володимир Зеленски благодари за подкрепата. Той се обърна и към своите противници, на които заяви, че ги е чул.

При гласуването Владимир Зеленски показа попълнената си бюлетина пред журналисти. Така той наруши "тайната на вота", която е гарантирана от закона. Украински медии прогнозират, че Зеленски ще плати глоба. След първия тур на гласуването той излезе със смазваща преднина пред останалите си конкуренти. Социологическите проучвания преди балотажа показаха, че той е сигурният победител.

Роденият в Кривой рог комик обещава референдуми за влизането на страната му в НАТО и Европейския съюз (ЕС). Счита, че с Русия се налагат преговори и че анексираният Крим трябва да бъде върнат без компромиси.

"Макар формално все още да не съм президент, като гражданин на Украйна искам да кажа на всички в бившите съветски република: Вижте ни! Всичко е възможно!", каза победителят в украинските президентски избори.

53-годишният действащ президент Петро Порошенко загуби от популярността си заради безизходицата около конфликта в Донбас и скандалите за корупция сред политическия елит. Той обаче има безспорни успехи като създаването на антикорупционен съд и възможността на украинците да пътуват без визи в ЕС до 90 дни.

По време на неговия мандат украинската армия получи сериозна помощ от САЩ и НАТО за своята модернизация.