Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленски събира 71,8% от гласовете в хода на днешния втори тур на президентските избори в Украйна, докато действащият президент Петро Порошенко получава 28,2 процента от гласовете. Това показват данни от exit poll на New Image Marketing Group (NIMG), съобщават руските медии.

Компанията анонсира на сайта си публикуването на данни от екзит пол, но не предостави данни от анкетите на изхода на избирателните секции поради факта, че на територията на Украйна действа ембарго върху тяхното публикуване до 20.00 часа, когато приключва изборният ден. Изискването обаче не се прилага за други страни.

Украйна избира президент

Украйна избира президент

Порошенко или Зелрнски

Практиката за публикуване на данни от екзит пол в съседни страни е широко разпространена в Европа, като на последните президентски избори във Франция през 2017 г. белгийските медии активно публикуваха данни от екзит пол в изборния ден, на които се позоваваха чуждестранните медии.

По данни на NIMG в цяла Украйна Зеленски печели 71,8% от гласовете, а Порошенко - 28,2 на сто.

Избирателната активност към 15 часа е била 47,87 процента. Избирателните секции затварят в 20 часа тамошно време (20 часа българско).