Властите в руския Краснодарски край потвърдиха, че регионът е отблъснал масирано нападение на украински безпилотни самолети в поне три района.

Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

Оперативният щаб на Краснодарския край, цитиран от руските агенции, заяви, че Ейск, Темрюкски и Северски район са били атакувани от дронове.

Оперативният щаб твърди, че всички атаки са били отблъснати. Някои руски канали в Telegram, разчитащи на информация от местни жители, предполагат друго.

По тяхна информация в Ейск е избухнал пожар в района на военното летище.

В село Афипское, където онази нощ безпилотни самолети атакуваха петролна рафинерия, според тези непотвърдени данни сега е атакувана електроцентрала.

В околностите на Краснодар се твърди, че дрон е ударил петролна база. Няма по-точна информация, потвърждения, опровержения.

Един от служителите на котелно помещение в Краснодар загина в резултат на падащи отломки от дрон. Това съобщи губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев в Telegram.

Освен това телеграмният канал АСТРА твърди, че взривове са чути от жителите на Новоросийск и дори Волгоград. Отново няма потвърждения или опровержения.

ISW: Над Путин надвисва заплахата за разгром и той го знае

ISW: Над Путин надвисва заплахата за разгром и той го знае

Кремъл използва ядрената заплаха, за да разубеди съюзниците на Украйна

Украинските атаки с дронове продължиха в Севастопол, написа в Телеграм ръководителят на руските власти на анексирания Севастопол Михаил Развожаев.

"По предварителна информация вече са свалени 4 дрона", пише Развожаев рано сутринта в петък.

Той твърди, че няма разрушения и жертви.

Руските системи за противовъздушна отбрана са унищожили и прехванали 114 украински безпилотни летателни апарата (БПЛА), включително 70 БПЛА над Крим и Черно море, 43 над територията на Краснодарския край и 1 дрон над Волгоградска област. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

Министерството на отбраната съобщи още, че военноморската авиация на Черноморския флот е унищожила шест безпилотни катера на ВМС на Украйна в северозападната част на Черно море.

В изявлението на руското МО не се съобщава за поражения и последствия от масираната украинска атака.

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

Нови проблеми за Русия

През нощта на 21 юни БПЛА атакуваха Афипската, Илската, Краснодарската и Астраханската рафинерии. Освен това са извършени атаки срещу радиолокационни станции и центрове за радиоелектронно разузнаване в Брянска област и временно окупирания Крим, съобщи украинското командване.

"Също тази нощ беше нанесен удар по хранилището и подготовката за използване на Шахед-136, учебните сгради, пунктовете за управление и комуникация на екипажите на тези БПЛА, разположени в Краснодарския край. В резултат на атаката са регистрирани поредица от експлозии и пожар, последван от детонация", се казва в съобщението.

В условията на война Би Би Си не може да провери изявленията на представители на воюващите страни.

Според информирани източници на украинската служба BBC, в петък вечерта СБУ, съвместно с военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна, са провели две нощни специални операции. Заедно с атаката срещу руски петролни рафинерии беше ударен полигонът на 167-и учебен център в град Ейск, Краснодарски край, откъдето руснаците пускат самоубийствени бомби в Украйна.

"Там има склад с ирански дронове и техните оператори живеят в казармите. На полигона са регистрирани поредица от експлозии, последвани от детонации", казаха източници.

За експлозии и пожари в района на летище Йейск снощи се съобщава и в руските социални мрежи.

Пентагона: Ударите с оръжие на САЩ не са ограничени само до района на Харков

Пентагона: Ударите с оръжие на САЩ не са ограничени само до района на Харков

Украйна може да удря по руски сили, които стрелят по украински войски навсякъде през границата с Русия