В четвъртък Украйна призова НАТО за повече оръжия в борбата си срещу Русия, за да помогне за предотвратяване на по-нататъшни зверства като тези, съобщени в град Буча, съобщава Асошиейтед прес. Също така призова Германия да намали бюрокрацията, за да могат да влязат повече доставки.

НАТО, като организация, отказва да изпрати войски в Украйна или да осигури зона, забранена за полети, за да попречи на Русия да надвие напълно съседа си. Но отделните страни членки доставят противовъздушни и противотанкови оръжия, както и оборудване и медицински консумативи.

За Украйна това не е достатъчно.

"Моят дневен ред е много прост. В него има само три елемента. Това са оръжия, оръжия и оръжия", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба пред репортери в Брюксел, докато външните министри на НАТО се събраха, за да обсъдят начини за засилване на подкрепата за Киев.

Кулеба призовава Международния наказателен съд да събере доказателства в Буча

Кулеба призовава Международния наказателен съд да събере доказателства в Буча

Министерството на външните работи на Украйна вече е изпратило искане за това

"Ние знаем как да се бием. Ние знаем как да спечелим. Но без устойчиви и достатъчни доставки, поискани от Украйна, тези победи ще бъдат придружени от огромни жертви", заяви Кулеба. "Колкото повече оръжия получим и колкото по-скоро пристигнат в Украйна, толкова повече човешки животи ще бъдат спасени.

Германия беше широко критикувана по-рано тази година заради отказа си да предостави само несмъртоносни доставки, тъй като украинските градове се изкривиха под въздушната и наземната офанзива на Русия. Но след като президентът Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят, Берлин промени курса, изпрати оръжие и увеличи разходите за отбрана.

Но Кулеба каза, че Германия може да направи повече и да върви по-бързо. "Докато Берлин има време, Киев няма", добави той.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че нейната страна "разглежда отблизо с нашите партньори как можем да подкрепим Украйна в бъдеще по-интензивно и по-координирано, защото те имат право на самозащита и ние ще подкрепим това".

Някои от страните, изпращащи оръжия, правят разграничение за това какъв вид подкрепа могат да предоставят. Те твърдят, че Украйна трябва да получава само оръжия, които могат да се използват за отбранителни цели, а не военни самолети или танкове, които биха позволили на страната наистина да се бори, вместо да устои.

Зеленски: Санкциите няма да спрат новата кървава офанзива на Путин в Донбас

Зеленски: Санкциите няма да спрат новата кървава офанзива на Путин в Донбас

Трябва да се ограничи потока от долари към Русия

Големият страх на НАТО е, че 30-те държави могат да бъдат въвлечени в по-широка война с ядрено въоръжена Русия.

Но генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли риторичните аргументи каква подкрепа да предостави на разкъсаната от война страна. "Украйна води отбранителна война, така че това разграничение между нападателни и отбранителни оръжия всъщност няма реално значение", каза той.

Столтенберг заяви, че той "призова съюзниците да предоставят допълнителна подкрепа за много различни видове системи, както леки оръжия, така и по-тежки оръжия".

Въпреки обвиненията за военни престъпления на Русия и предупрежденията, че може да дойдат още зверства, изглежда малко вероятно, поне засега, най-големият алианс за сигурност в света да се съгласи като организация да въоръжи Украйна и да помогне за прекратяване на най-голямата сухопътна война в Европа от 1945 г. насам.

Столтенберг: Русия се прегрупира за да превземе украински Донбас

Столтенберг: Русия се прегрупира за да превземе украински Донбас

НАТО задълбочава сътрудничеството с азиатско-тихоокеански партньори, тази криза има глобални последици за всички