През изминалото денонощие Въоръжените сили на Украйна нанесоха удари по три командни пункта, два района на съсредоточаване на жива сила, артилерия и два склада с боеприпаси на руската армия.

Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във вечерното си съобщение, цитирано от "Укринформ".

Путин решен да воюва дълго в Украйна с "всички налични средства"

Путин решен да воюва дълго в Украйна с "всички налични средства"

Руският лидер не вижда нужда от втора вълна на мобилизация

По данни на Генералния щаб, през изминалото денонощие украинската авиация е нанесла 11 удара по райони на съсредоточаване на жива сила, въоръжение и военна техника на противника, както и по позиции на руските системи за ПВО. Украинските сили свалиха и вражески БЛА Shahed-136.

"През деня жилищни сгради и други граждански обекти в град Коростен, Житомирска област и редица населени места в Запорожка област бяха повредени от вражески ракетни атаки и безпилотни летателни апарати. Освен това жилищни квартали на град Курахово, Донецка област, попадна под удар с РСЗО. Заплахата от ракетни удари на противника по обекти на енергийната система и критичната инфраструктура на цялата територия на Украйна остава", се казва в доклада.

Във волинското и полиското направление ситуацията не се е променила съществено. Не са открити признаци за формиране на вражески настъпателни групи. Обучението на вражеските подразделения продължава на полигоните на Беларус.

Беларус прехвърля военна техника за проверка на "реакция на тероризъм"

Беларус прехвърля военна техника за проверка на "реакция на тероризъм"

Не се съобщава къде и каква техника ще се прехвърля

В посока Слобожанщина противникът продължава да задържа войските си в пограничните райони на Белгородска област. Нашествениците използваха танкове, минохвъргачки и цевна артилерия в районите край Стрелеча, Тернова, Старица, Вовчански хутори и Чухуновка в Харковска област.

В посока Купянск врагът държи отбраната. Нашествениците са използвали артилерийски обстрел по районите на селищата Дворична, Котляровка, Табаевка и Берестово в Харковска област и Новоселивске и Стелмаховка в Луганска област.

В Лиманско направление врагът използва танкове и артилерия от различни видове в района на населените места Макеевка, Площанка и Невске в Луганска област и Терин и Лиман в Донецка област.

В Запорожко направление противникът е нанесъл огневи поражения край Времивка и Новопил в Донецка област и Дорожнянка, Хуляйполе и Зализничне в Запорожка област.

В херсонското направление противникът държи отбраната. Повече от 10 населени места бяха подложени на артилерийски обстрел, включително Осокоривка, Золота Балка, Дудчани в Херсонска област и покрайнините на град Херсон.

По украински данни, Въоръжените сили на Украйна са ликвидирали около 92 740 руски военни от 24 февруари до 7 декември.

Ирански дронове отново летят към Украйна

Ирански дронове отново летят към Украйна

За първи път от три седмици насам страната отново е ударена от ирански дронове камикадзе

Припомняме, че руският президент Владимир Путин по-рано днес заяви, че неговата армия може да се бие в Украйна дълго време, но не вижда на този етап необходимост от мобилизиране на допълнителни войници.

"Що се отнася до продължителността на специалната военна операция, разбира се, това може да бъде дълъг процес", отбеляза той, използвайки предпочитания от него термин, за да коментира нахлуването на руските сили преди десет месеца.

По негови думи обаче "няма смисъл" от втори кръг на мобилизационната кампания в този момент, след като през септември и октомври бяха призовани 300 000 резервисти.

Путин посочи, че от този брой понастоящем 150 000 са разположени в Украйна. От тях 77 000 са били в бойни части, а останалите са изпълнявали отбранителни функции.

Думите му бяха по повод коментари на член на Съвета по правата, че украинските сили обстрелват жилищни райони в контролираната от Русия Донецка област.