Украйна поиска обяснение от Босна и Херцеговина във връзка с информации, че член на президиума на страната е подарил украинска религиозна икона на няколко века на руския външен министър Сергей Лавров.

Президентът на Република Сръбска в Босна Милорад Додик, който е настоящият председател на ротационния пост, подари православна икона на Лавров по време на посещението му в понеделник.

Украинското посолство в Босна е изпратило нота с настояване за "спешно обяснение относно притежанието на тяхното културно наследство, което според твърденията в нотата, беше дадено като подарък", уточни външният министър на Босна Бисера Туркович, цитирана от "Франс прес".

"Иска се разследване", а нотата е изпратена до президиума, добави тя.

"Такова сериозно обвинение нанася голяма вреда на Босна и Херцеговина, особено след като включва председателя на президиума", отбеляза още Туркович.

Според информационната агенция на босненските сърби SRNA позлатената икона е на 300 години и произхожда от Луганск, област в Източна Украйна, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Украйна се сражава със сепаратистите в Донецк и Луганск от 2014 г. след окупирането от Русия на полуостров Крим.

Желко Комшич, представител на босненските хървати в президиума на Босна, коментирайки скандала, каза, че Додик трябва да изясни как иконата е попаднала в ръцете му.

"Ако е вярно, че това е икона, която идва от Украйна, която е донесена от Украйна в Баня Лука, по време на конфликта в Украйна, ако е била открадната... тогава някой трябва да влезе в затвора", настоя Комшич.

Ръководството на Босна и Херцеговина отряза Лавров за среща

Ръководството на Босна и Херцеговина отряза Лавров за среща

БиХ иска от него да зачита институциите на страната

Пътуването на Лавров до Босна вече беше помрачено от скандал след първоначалната му среща с Додик, който е представител на етническите сърби в тристранния президиум на Босна и се гордее с близки отношения с Москва.

По-късно Желко Комшич и представителят на босненските мюсюлмани в президиума отказаха да се срещнат с руския първи дипломат с аргумента, че той е показал "неуважение" към Босна.

Те посочиха по-специално липсата на босненско знаме по време на срещата с Додик, на която беше изложено само знамето на Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина.

Необичайно суровият ход отразява нарастващия разрив между двете политически половини на Босна, проруската Република Сръбска и бошняшко-хърватската федерация, която настоява за членство в НАТО.