Членовете на президиума на Босна и Херцеговина Желко Комшич и Шефик Джаферович отказаха да се срещнат с руския външен министър Сергей Лавров.

Комшич и Джаферович обясниха решението си с факта, че изявленията на руския първи дипломат относно Дейтънските споразумения, направени вчера, са в разрез с позицията на Босна.

"На всички е ясно, че г-н Лавров е сред първите трима световни дипломати. За човек с такъв опит всичко е планирано предварително. Това, което видяхме от момента, в който пристигна в Босна и Херцеговина, са сигнали от страната, която той представлява", изтъкна Комшич по време на пресконференция, съобщава телевизия Federalna.ba.

По думите му подкрепата от руския министър на резолюцията за военния неутралитет на една от частите на страната - Република Сръбска - противоречи на факта, че подобни решения могат да се вземат само от централните власти на Босна и Херцеговина. Освен това Комшич и Джаферович са възмутени от отсъствието на знамето и всякакви държавни символи на Босна и Херцеговина на вчерашната среща между Лавров и председателстващия член на президиума от страна на сърбите Милорад Додик.

"Искаме приятелски отношения с Русия, но искаме и те да зачитат институциите на Босна и Херцеговина", настоя Кошмич. Джаферович го подкрепи.

Срещата на Лавров с Комшич, Джаферович, както и с Додик беше насрочена за тази сутрин. Външният министър на Русия е на работно посещение в Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина обяви отделянето си от състава на Югославия през 1992 г. След това в републиката започна война с участието на босненските мюсюлмани (бошняци), сърби и хървати.

През ноември 1995 г. в американска военна база в Дейтън беше постигнато мирно споразумение. Документът, подписан на 14 декември същата година, предвижда прекратяване на огъня, разделяне на воюващите страни и обособяване на територии. Тогава бяха сформирани три образувания: Федерация на Босна и Херцеговина, Република Сръбска и специалният окръг Бръчко. Държавата се управлява от президиум, състоящ се от трима души: по един представител на сърбите, хърватите и босненските мюсюлмани.

Вчера Лавров, след среща с Додик, отбеляза, че Русия напълно подкрепяла Дейтънското споразумение и призовава за спазването му от всички участници, както босненски, така и външни. По думите му тези принципи изисквали решаването на всички проблеми, възникващи в Босна и Херцеговина, само чрез вътрешнополитически диалог, търсене на баланс на интереси и компромиси при пълно зачитане на принципите на ненамеса в босненските дела отвън.