Малко е вероятно войната с Русия да приключи до пролетта на следващата година. Това заяви ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак. Според Укринформ Ермак е заявил това по време на реч на Международния форум за сигурност в Халифакс, Канада.

Ермак коментира изявленията на украинския заместник-министър на отбраната Володимир Гаврилов, че украинските сили могат да се върнат в Крим до края на декември, а цялата война с Русия може да приключи до края на следващата пролет.

"Звучи така, сякаш тази фраза на заместник-министъра на отбраната на Украйна, е мечта. Разбира се, милиони украинци мечтаят тази война да приключи възможно най-скоро. Аз обаче ще бъда по-реалистичен", отбеляза Ермак.

Той припомни, че тази година Украйна е постигнала напредък на бойното поле, като е освободила Херсон и е напреднала в посока Харков. "Тази война обаче продължава и аз не съм готов да посоча точния ден и час, когато ще победим. Но това със сигурност ще се случи", заяви ръководителят на украинската президентска канцелария.

Дмитрий Медведев: Киев е руски град. Точка.

Дмитрий Медведев: Киев е руски град. Точка.

За да е ясно какво трябва да се върне и как

След като Украйна освободи южния град Херсон, се появиха спекулации за това кои райони могат да бъдат следващият фокус за силите на Киев. Преди това през октомври 2022 нападението срещу моста през Керченския проток, свързващ Русия с Кримския полуостров и символ на установяването на руската власт там през 2014 г., доведе до обрат в отношението на украинската общественост и все по-често се явяват сигнали, че Киев може да има за крайна цел именно връщането на Крим.

Прогноза: "Черният лебед" в Русия може да помогне на Украйна да си върне Крим

Прогноза: "Черният лебед" в Русия може да помогне на Украйна да си върне Крим

Неочаквано събитие може да преобърне хода на войната