Украйна вече обсъжда не вероятността от провеждането, а конкретни детайли от военния трибунал срещу Русия. 

Ръководителят на кабинета на президента Андрий Йермак в понеделник проведе среща на работната група по въпроса за създаването на специален международен трибунал за престъплението агресия срещу Украйна, съобщи "Укринформ".

Както информира пресслужбата на държавния глава, на срещата са присъствали заместник-ръководителите на канцеларията на президента Андрий Смирнов и Андрий Сибиха, посланикът за специални задължения на Министерството на външните работи на Украйна Антон Кориневич и други членове на работния състав група.

Йермак отбеляза, че повечето съюзници подкрепят инициативата на Украйна: "Днес почти всички заявяват, че са готови да участват в създаването на трибунала. Ние вече не обсъждаме вероятността от самата идея, а конкретните механизми за нейното създаване."

Кулеба призова ЕС да създаде специален трибунал за Русия

Кулеба призова ЕС да създаде специален трибунал за Русия

Той говори чрез видеовръзка пред колегите си от ЕС

Заместник-началникът на кабинета на президента Андрий Смирнов подчерта, че два от трите възможни сценария за създаване на трибунала са приемливи за Украйна.

Според Йермак е необходимо да се подготвят конкретни предложения, които да бъдат представени на международни платформи, за да се убедят партньорите да подкрепят сценария за създаване на трибунал, от който Украйна се нуждае.

"Трябва да намерим своя собствена рецепта за всяка страна. Трябва да намерим ключа към всяка страна", смята ръководителят на кабинета на президента.

За по-ефективно ангажиране на страните партньори в процеса на създаване на специален трибунал, Йермак предлага да се проведат информационни брифинги в кабинета на президента за представители на държави, които подкрепят инициативата на Украйна.

Смирнов отбеляза, че в края на януари в Прага (Чехия) се проведе среща на Основната група, на която представители на повече от 20 държави са обсъдили по-нататъшни стъпки към създаването на специален трибунал.

Евродепутатите с нов опит създаване на специален трибунал за руските военни престъпления

Евродепутатите с нов опит създаване на специален трибунал за руските военни престъпления

Резолюцията беше приета с 472 гласа "за"

Според него Евроджъст работи и по провеждането на международна среща на върха за отговорността за престъплението агресия в Украйна, което трябва да послужи като основа за систематизиране на доказателства, за да се формулират обвинения в престъплението агресия.

В допълнение, канцеларията на президента информира, че се работи по създаването на Международен център за преследване на престъплението агресия в Украйна.

Припомняме, че през септември 2022 г. президентът Володимир Зеленски сформира работна група, ръководена от Андрий Йермак, за да проучи въпроса за създаването на специален трибунал за наказателна отговорност на ръководството на Руската федерация за престъплението агресия срещу Украйна.

Създаването на такъв трибунал беше подкрепено от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на НАТО, Парламентарната асамблея на ОССЕ и някои държави.