Украйна обсъжда с молдовските власти връщането у дома на украински мъже на военна възраст, които са напуснали нелегално страната и са останали в Молдова, съобщи "Украинская правда", като цитира изявление на украинския посланик в Кишинев Марко Шевченко.

Според Шевченко Киев води "определен диалог" с Кишинев за връщането на украинците на военна възраст, избягали в Молдова.

Украинският посланик каза, че определен брой бегълци, които са били спрени от молдовската гранична охрана, получават убежище в Молдова, а друга част изчезват "неясно къде" - те не са задържани, вероятно или остават на територията на Молдова, или отиват към други държави. Точна статистика за броя на тези хора няма, заяви Шевченко.

Каналджиите в Украйна вземат до 10 000 долара за прехвърляне през границата

Каналджиите в Украйна вземат до 10 000 долара за прехвърляне през границата

Украинци не искат да се бият на фронта

Докато много украински мъже са отговорили на призива да служат, някои други са се опитали да избегнат наборната военна служба. Дори преди последната мобилизация, хиляди мъже напуснаха от страната, за да избегнат службата. Докато офицери обикалят градовете на страната, за да мобилизират мъже в на възраст между 25 и 60 години, много хора се укриват, страхувайки се, че наборната служба е еднопосочен билет за фронтовата линия.

Не е ясно колко мъже се крият, но в големите градове като Киев и Лвов групите в социалните медии, които предупреждават членовете за движенията на военнослужещите, имат десетки хиляди членове.

Главните причини мъжете да бягат от мобилизация са недостатъчното военно обучение и страха да загинат на фронта. Тези страхове са подкрепени от някои военни анализатори, които твърдят, че украинските войски често нямат подходящо обучение, което затруднява Киев да задържи позициите си. Новобранците бързо се изпращат в битка, за да компенсират бойните загуби.

Украинският парламент прие закон за мобилизацията на затворници

Украинският парламент прие закон за мобилизацията на затворници

Законовите промени отварят възможност около 50 000 души с криминално минало да бъдат призовани на военна служба