Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Александър Турчинов смята, че Западът демонстрира политика на двойни стандарти в отношението си към газопровода "Северен поток-2", съобщават украинските медии.

"Все повече и повече (западни) политици изтъкват, че техните страни са уморени от санкциите, и предлагат да ги отменят, да ги ограничат. Т. е. Украйна не се е изморила от кръвта и болката, които изпитва всеки, а нашите партньори са уморени от санкциите, които всъщност действат като защита за същата тази Европа", изтъкна Турчинов.

В този контекст, по думите му, газопроводът "Северен поток-2" е крещящ пример за двойни стандарти в Европа.

Швеция одобри строителството на "Северен поток-2"

Швеция одобри строителството на "Северен поток-2"

Швеция е третата страна след Германия и Финландия, даваща зелена светлина

"От една страна, те официално говорят за разширяване на санкциите, а от друга страна, те помагат за осъществяването на икономическите стратегически интереси на Русия, което зачерква всички развития, осъществени през последните четири години", изтъкна Турчинов.

Проектът "Северен поток-2" включва строителството на две тръби с обща мощност 55 млрд. куб. м годишно от руското крайбрежие на Балтийско море до Германия. Новият газопровод ще бъде построен успоредно на действащия "Северен поток".

Няколко страни са против проекта. На първо място Украйна, която се опасява от загубата на приходи от транзита на руски газ, и САЩ, които имат амбициозни планове да изнасят втечнен газ (LNG) за Европа.

Киев: "Северен поток-2" е ново хибридно оръжие

Киев: "Северен поток-2" е ново хибридно оръжие

Премиерът на Украйна Владимир Гройсман обезпокоен за Европа

Освен това Латвия, Литва и Полша съвместно се обявиха срещу строителството на "Северен поток-2". Държавните ръководители на тези страни са убедени, че това е политически проект, целящ заобикалянето на Украйна и Полша като транзитиращи страни.

Руският президент Владимир Путин настоява, че "Северен поток-2" е изключително и само икономически проект.

Действащият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 г.