Русия се опитва да намери пропуски в европейското законодателство и да създаде преференциални условия за "Северен поток 2". Това коментира украинският външен министър Дмитро Кулеба.

"Ние настояваме и не сме сами, с нас са редица страни членки на Европейския съюз, Европейската комисия, че "Северен поток 2" трябва да отговори не само на буквата, но и на духа на Третия енергиен пакет на ЕС. Само тогава "Северен поток 2" няма да се превърне в северно оръжие", настоя той в ефира на телевизия "Украйна 24".

В Украйна искат да не допуснат пускането на "Северен поток 2" на пълна мощност

В Украйна искат да не допуснат пускането на "Северен поток 2" на пълна мощност

Строителството на газопровода е завършено, чака регулаторно одобрение

Кулеба отново свърза сертифицирането на "Северен поток 2" с "натиска, който Русия оказва сега на няколко фронта на хибридната война".

"Има и криза с граждани, които бяха доведени до границата с Европейския съюз, и влошаване на ситуацията по украинските граници, (...) увеличаване на руската пропаганда и дезинформация в страните от ЕС, и действия на Русия за парализиране на Нормандския формат и минския процес - всичко това са елементи на една игра. Ние обсъждаме това с нашите партньори и те са съгласни с нас", добави той.

Цените на газа в Европа се покачват след спирането на сертифицирането на "Северен поток 2"

Цените на газа в Европа се покачват след спирането на сертифицирането на "Северен поток 2"

Европейските правителства се опитват да смекчат удара както за потребителите, така и за бизнеса

"Северен поток 2" е газопровод с капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Сега неговият оператор - компанията Nord Stream 2 AG - е с единствен акционер руската държавна корпорация "Газпром".

Киев и Варшава активно се противопоставят на сертифицирането на Nord Stream 2 AG, както и на германското ѝ дъщерно дружество като независим оператор на газопровода. Те настояват, че проектът трябва да отговаря на обновената Газова директива на ЕС. Става въпрос по-специално за разделяне на компаниите, които се занимават с добив и транспорт на газ.

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Германия преустанови сертификацията на "Северен поток 2"

Документацията на компанията оператор не е наред