Руските военни правят провокации с експлозии, за да оправдаят бягството си от временно окупираните територии на Украйна и обявяването на евакуация. Това заяви кметът на Мелитопол Иван Федоров, цитиран от "Укринформ".

"Вчера имаше най-малко два взрива в град Мелитопол. Знаем, че колаборационистите не се пускат, особено тези, които са дошли от континентална Русия. Нарежда се на всички да седят до последно, за да не се покаже, че Русия напуска временно окупираните територии. Затова колаборационистите сами организират взривове, за да покажат, че там ги преследват и това е оправдание да напуснат окупираните територии. Точно такъв е вчерашният сутрешен взрив", съобщи той.

Украйна няма да атакува Запорожката АЕЦ

Украйна няма да атакува Запорожката АЕЦ

Украинските военни ще постъпят отговорно

В същото време, Федоров подчерта, че украинската страна дори не е знаела за колаборациониста, когото уж са се опитали да взривят.

Кметът на Мелитопол отбеляза, че втората причина за организиране на провокации е необходимостта да се намери добра причина за обявяване на по-нататъшна евакуация в други населени места.

"Ако си спомним защо обявиха евакуацията на поне 15 населени места във временно окупираните райони на Запорожка област, основната причина беше, че там уж било опасно, Украйна уж обстрелвала гражданската инфраструктура. Всъщност това не е вярно. Ето защо враговете сами започнаха да обстрелват гражданската инфраструктура и да търсят някакви треторазредни сътрудници", отбеляза Фьодоров.

Атентат срещу замшефа на полицията в Мелитопол

Атентат срещу замшефа на полицията в Мелитопол

Той е ранен и е настанен в болница

В Мелитопол на 12 май кофа за боклук избухна близо до частта от жилищен блок, където живееше така нареченият "действащ заместник-министър на строителството" на Запорожка област.