Украйна е отхвърлила предложения от Русия кандидат за неин следващ посланик в Киев, обяви високопоставен служител на украинското външно министерство, цитиран от „Ройтерс”.

Михаил Зурабов, който е бил посланик на Москва в Киев по време на антируските улични протести (основно на Майдана), анексирането на Крим и участието на Русия в сепаратисткия конфликт в Източна Украйна, се оттегли от поста през юли.

Кремъл предложи Михаил Бабич, който е заемал редица ръководни длъжности в Русия, включително в секретната служба ФСБ, ала представителят на украинското външно министерство Олена Зеркал заяви, че Киев бил решил да не разглежда предложението.

Заради начина, по който беше предложена кандидатурата, тя беше снета от дневния ред”, заяви тя в телевизионно интервю, без да даде повече подробности за това защо кандидатът е бил отхвърлен.  

Смятам, че това няма да има каквото и да е влияние. Нещо повече, ролята на бившия посланик в изграждането на нормални отношения беше съвършено минимална”, изтъкна още Олена Зеркал.

От своя страна украинският външен министър Павло Климкин коментира, че отхвърлянето на кандидатурата „не било въпрос за кандидатите или нещо конкретно, ала за създаването на положителна динамика в това, което се случва в контекста на руската агресия”.

Украйна замени своя собствен посланик в Москва с временен представител през 2014 г. след срива в отношенията между бившите съюзници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че руските власти щели да продължат да предлагат Бабич като потенциален посланик в Украйна.

„Обаче ако украинската страна вземе решение за понижаване на нивото на нашите дипломатически отношения и смята този ограничен режим на дипломатически отношения за подходящ – това е решение на украинската страна”, посочи Песков пред журналисти.

Киев и НАТО обвиняват Русия, че подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна с войници и оръжия, подхранвайки конфликта, в който загинаха над 9 400 души. Кремъл отрича да има участие.