Министърът на вътрешните работи на Украйна Денис Монастирски уточни как ще действат силовите структури, ако към границите на страната "изкуствено" започнат да се придвижват мигранти, информира "Новости".

"Не изключваме, че такъв сценарий е възможен и по отношение на украинските граници, следователно отговорът и реакцията на украинските органи на реда ще бъдат доста твърди и ясни", предупреди вътрешният министър на пресконференция.

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Лавров съветва ЕС да плати на Беларус да спира мигранти - както на Турция

Песков призова да се внимава на границата, а Путин не харесва струпването на полски войски

По думите му в близко време в пограничните с Беларус области ще се проведат учения на подразделения за териториална отбрана за отработване на действия при проникване на нелегални мигранти.

"Що се отнася до граничарите, броят им на държавната граница ще се удвои. Ще бъдат ангажирани и сериозни резерви на Националната гвардия и Националната полиция, които ще бъдат разположени в близост до границата. Става дума за разполагането им там. ...Също така ще функционират мобилни групи, ще се придвижват по границите, за да откриват незаконни преминавания на границата", уточни Монастирски.

През последните месеци Литва, Латвия и Полша отчетоха ръст на броя на нелегалните мигранти от Близкия изток и Северна Африка на границата с Беларус. По-конкретно, според последните данни, повече от 30 хил. души са се опитали да влязат нелегално в Полша.

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литовските власти отказват да кажат колко са войниците и къде точно ще бъдат разположени