Съветът за национална сигурност и отбрана (СНСО) на Украйна възложи на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) да провери обстоятелствата по ратификацията на харковските споразумения от 2010 г. относно разполагането на Черноморския флот на Русия в Крим. Това съобщи секретарят на СНСО Алексей Данилов, цитиран от "Новости".

"Ако Службата за сигурност сметне за необходимо, тя ще трябва да започне по член 111 (държавна измяна, б. р.) от Наказателния ни кодекс разследване срещу съответните лица, тези депутати", отбеляза той.

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Крим нямало да бъде окупиран от Русия, ако Украйна беше в НАТО

Защото целта на съществуването на НАТО била да защитава всеки съюзник

По думите му Върховната Рада е трябвало да приеме закон за оттеглянето на Черноморския флот през 2008 г., но законът така и не бил приет.

В рамките на тези договорености Украйна получи отстъпка за газ в замяна на удължаването на престоя на руския Черноморски флот в Крим след 2017 г. с 25 години.

За ратификацията гласуваха 236 депутати (главно от Партията на регионите на бившия проруски президент Виктор Янукович и комунистите), 226 гласуваха против (мнозинството от членовете на "Блока на Юлия Тимошенко" и "Нашата Украйна" на Виктор Юшченко).

Припомня се, че бившият президент Янукович, който ги подписа, вече е заподозрян в Украйна заради това в държавна измяна.

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън: САЩ никога няма да признаят агресивното анексиране на Крим от Русия

Байдън подчерта, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна