В събота украинските въоръжени сили разпространиха кадри, на които се вижда как военен кораб е обстрелван в близост до остров. Видеото е разпространено от оперативно командване Юг в социалните мрежи.

Предполага се, че това е десантен катер по проект 11770 Serna, намиращ се в близост до Змийския остров, който стана обект на пропагандата и на двете страни още в самото начало на военната кампания. Змийският остров бе окупиран от руските въоръжени сили още в самото начало.

Видеото е заснето от дрон Bayraktar TB2.

Самите украински военни заявяват, че острова се е превърнал в символ на здравата скала на тяхната непоколебимост да смачкат и най-упоритите усилия на врага. "Упоритостта на расистите, с която изпълняват поканата "Welcome to hell! ", е впечатляващо."

Вчера украинските сили разпространиха също видеозапис на удар на противовъздушната отбрана по остров Змейни, отново заснет от "Байрактар". Експертите предполагат, че руската система за противовъздушна отбрана "Тор" е била унищожена.

До този момент няма потвърждение за друга информация, разпространена обаче от украинските медии - за удар по фрегата "Адмирал Макаров" край Одеса.