Командирът на украинските военновъздушни сили на Украйна Николай Олешчук призна за ракетен удар, извършен от тях по Херсонска област. Той публикува пост с кадри от случилото се, както твърди - последиците от удара по база "Росгвардия" в окупирания от руската армия Геническ, Херсонска област.

"Отговорът на Украйна на руския ракетен терор не закъсня", пише Олешчук.

Руските власти твърдят, че ударът по Геническ е бил нанесен с крилати ракети Storm Shadow и твърдят, че те са попаднали в жилищен район.

Геническ се намира на 125 км от фронтовата линия, а Storm Shadow е едно от малкото оръжия на разположение на Украйна, способни да поразяват цели на такова разстояние. Тези ракети се изстрелват от самолети (в случая на Украйна, според анализатори, Су-24), които се управляват от военновъздушните сили.

Въпреки това украинските военни досега рядко са съобщавали за поразяване на конкретни цели зад вражеските линии. По непотвърдени данни има загинали сред руските сили за сигурност.

Руските и украинските медии съобщиха по-рано и за удар и по град Скадовск, отново в Херсонска област.

Окупационните власти на региона твърдят, че обстрелът е бил насочен към жилищни райони на Геническ и Скадовск. Скадовск се намира на около 60 км. от фронтовата линия