Футболната федерация на Украйна обяви, че е предложила работа на бившия хърватски национал Огнен Вукоевич, а също така е предложила да му плати глобата, наложена му заради видеоклипа в подкрепа на Украйна, който той публикува по време на Световното първенство по футбол в Русия, съобщава "Франс прес".

Футболната федерация на Хърватия го отстрани от делегацията на страната на първенството, а световната футболна централа ФИФА го глоби с 15 хил. долара заради видеоклипа, публикуван в "Инстаграм", в който заедно с него участва и хърватският защитник Домагой Вида, който извика "Слава на Украйна!".

Вида се очаква да бъде част от отбора на Хърватия, който се изправя срещу Англия на полуфинала в сряда.

Хърватски футболист вбеси Русия с приветствие към Украйна, ФИФА отсъди "соломоновски"

Хърватски футболист вбеси Русия с приветствие към Украйна, ФИФА отсъди "соломоновски"

Ще играе срещу Англия...

Вида и Вукоевич са играли за най-големия украински клуб "Динамо" (Киев). Вукоевич сега работи за тях като скаут.

От ФИФА обявиха днес, че разследват друго видео на Вида, в което той прави политически изявления, включително "Слава на Украйна".

Въпросната фраза беше лозунг по време на революцията в бившата съветска република в подкрепа на ориентацията към Европейския съюз, при която от власт беше свален подкрепяният от Русия президент Виктор Янукович през 2014 г.

Това беше последвано от анексирането на Крим от страна на Русия и подкрепяният от Кремъл конфликт в Източна Украйна, при който загинаха повече от 10 хил. души.

Действията на футболните федерации предизвикаха украинския гняв към ФИФА, както и вълна от подкрепа за двамата представители на отбора на Хърватия.

"Решихме да обезщетим Вукоевич от нашите лични фондове за глобата, която ще трябва да плати", написа във "Фейсбук" шефът на украинската футболна федерация Андрий Павелко.

"В допълнение ние сме готови да разгледаме възможностите за сътрудничество на Украинската футболна федерация с такъв висококачествен специалист", допълни Павелко в публикация, която включваше негова снимка, облякъл фланелката на хърватския национален отбор и шал, на който пише "Хърватия"

В неделя Украинската футболна федерация изпрати писмо до шефа на ФИФА Джани Инфантино, в което изтъква, че "Слава на Украйна!... не е дискриминационен или крайнодесен знак или символ".

Това "не трябва да се тълкува като акт на агресия или провокация", допълват от украинската федерация.

Междувременно 160 хил. гневни интернет потребители, главно украинци, са гласували с най-лошата възможна оценка за официалната страница на ФИФА във "Фейсбук" и са коментирали "Слава на Украйна!" или "Позор за ФИФА!".

Във видеоклипа, публикуван след победата на четвъртфинала на Хърватия над Русия, Вукоевич също така каза: "Тази победа е за Динамо Киев и за Украйна! Хърватия напред!"