Хърватският футболен национал Домагой Вида, който след победата на Хърватия над Русия на световното първенство по футбол приветства Украйна, няма да бъде отстранен от шампионата - искане за неговото отстраняване беше отправено от страна на руската футболна федерация.

Вида е бивш играч на киевския "Динамо". След победния четвъртфинал на хърватите той разпространи видео в което казва, че посвещава победата си на "Динамо" и на Украйна, като възкликва "Слава на Украйна!". В записа участва и бившият играч Огнен Вукоевич.

Това предизвика бурно възмущение сред руснаците, които поискаха ФИФА да забрани на Вида да участва в полуфинала срещу Англия заради "обидата" срещу тях.

Междувременно футболистът поясни, че е направил жест към предишния си отбор "Динамо", а от хърватската федерация заявиха, че с видеото си той е благодарил на украинците заради горещата им подкрепа за отбора на Хърватия.

ФИФА отправи предупреждение към хърватския национал, но отказа да го отстрани.

Не се съобщава какви са мотивите за "соломоновското" решение, нито как руската страна е обосновала искането си.

Във видеото двамата хървати не отправят обидни квалификации и изобщо не споменават Русия и руснаците.

От друга страна, ФИФА не толерира политически изказвания. Официално обаче Москва отрича, че стои зад конфликта в Източна Украйна. Така остава неясно въз основа на какво руската страна твърди, че е налице обиден за нея политически контекст и защо смята уважението към трета страна за осъдително.

Междувременно президентът на украинската футболна федерация Андрей Павелко защити Вида и правото му да изпитва уважение към страната, в която е играл години наред.

"Футболистът, който много години защитаваше честта на "Динамо" и живя в украинската столица в много тежко за страната ни време, има много приятели и фенове, които заслужават да посвети частица от победата си на тях." - коментира Павелко.