Украинската компания „Укртрансгаз", технологически е готова да увеличи транзита на руски газ към Европа в случай, че има проблеми с доставките заради намалените обеми през Беларус.

 

Дъщерната компания на „Нафтогаз" разпространи официално съобщение за готовността си да осигури допълнителни потоци, съобщава УНИАН.

Украинската газопреносна система е в състояние да приеме допълнителен обем руски газ, но до този момент пред станциите „Кобрин" и „Мозир" такива не постъпват, добавят от компанията.

Въпреки това вече е получено запитване от „Газпром" за разработване на план за алтернативни трасета и доставки.

Едновременно с това в Европейската комисия е получено писмо от вицепремиера на Русия Игор Сечин за състоянието на транзита на природен газ през Беларус.
Писмото е адресирано до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и е получено почти едновременно с намаляването на притока за газ по тръбите на Беларус.

Припомняме в първите дни на 2009 година беше ситуацията беше аналогична при газовия конфликт между Русия и Украйна.
Заради неподновени договори и разногласия, "Газпром" спря подаването на газ към Украйна и въпреки уверенията, че в транзита към Европа няма промяна, редица страни от Стария континент останаха на студено в зимата. Тогава Беларус също изрази готовност да поеме по-големи обеми, за да компенсира проблемите на Газпром по другото трасе.

Тази сутрин след разпореждане на руския президента Дмитрий Медведев монополистът "Газпром" започна да намалява доставките на природен газ към Беларус.

Според изявление на Алексей Милер, изпълнителен директор на "Газпром", според договора компанията има право да съкрати подаваните количества пропорционално спрямо дълга - до 85%, като това няма да навреди технически на газопреносната система.