Русия се подготвя за мащабна война в Европа, Украйна ще се превърне в първи плацдарм, обяснява Александър Турчинов, секретар на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна, цитиран от Интерфакс-Украйна.

"Русия не просто инвестира милиарди във военната инфраструктура, а се подготвя за мащабни военни действия, за мащабна континентална война в Европа. Нашата държава е първият плацдарм, който ще се опитат да получат", коментира той на форум за безопасност в Киев.

Според него е необходима подготовка за факта, че рано или късно Русия ще започне да използва потенциала си в мащабна война.

"Този важен аспект на сигурността като една силна украинска армия, силен аспект в сигурността и отбраната е едно от най-важните неща за защитата на мира и сигурността в Европа", допълва Турчинов.

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

НАТО одобри мерки за засилване на присъствието си в Черно море

Програмата включва следене на ситуацията в региона и обучаване на военноморските сили

По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че по-нататъшната ескалация на агресивните действия на Русия към Украйна до ниво на мащабна война сега е съвсем реално, поради концентрация на въоръжените сили на Русия близо до украинската граница.

По информация на ТАСС, по време на форума за сигурност Порошенко обещава да проведе референдум за присъединяването на страната към НАТО, когато страната е готова да се присъедини към алианса. 

"Ще има референдум за НАТО. Ще бъде, когато се подготвим за влизане и когато хората направят промени в конституцията, делегирайки някои от своите суверенни пълномощия", обяснява той и допълва, че е необходимо да се подготвят "още сега".

Порошенко обяви създаването на ракета с радиус на поразяване над 1000 км

Порошенко обяви създаването на ракета с радиус на поразяване над 1000 км

Ракетата успешно преминала изпитанията

Наскоро президентът коментира, че Украйна вече е станала "източния фланг на алианса" и е готова да поеме дългоочакваните си ангажименти и да започне изпълнението на плана за действие за членство в НАТО.

Порошенко изразява надежда, че по време на срещата на върха в Лондон, която е насрочена за декември, съюзниците ще започнат практическа дискусия за предоставяне на Украйна на план за действие.

Според него, няма алтернатива на НАТО и ЕС за Украйна.

Руският парламент предупреди, че чужди кораби до Керч рискуват война

Руският парламент предупреди, че чужди кораби до Керч рискуват война

НАТО заплашва сигурността на Европа и света, всички държави-членки, без изключение