Украйна реши да проведе международно учение Sea Breeze-2020, въпреки ситуацията с пандемията на коронавирус. Маневрите обаче ще се провеждат изключително в морето с помощта на самолети. Това съобщиха в събота от пресслужбата на командването на Военноморските сили на Украйна.

"Тази година, за да се съобразят с мерките за сигурност, ще се провеждат учения изключително в морска фаза с участието на авиацията, съответно основният акцент ще бъде поставен върху разработването на безопасността на операциите в морето, включително борбата с подводниците и противовъздушна отбрана", се казва в съобщението на пресслужбата.

Украйна удължи извънредното положение до 22 май, но частично отменя мерки след седмица

Украйна удължи извънредното положение до 22 май, но частично отменя мерки след седмица

Кафенетата ще обслужват само за вкъщи

Изяснява се, че около 10 държави ще участват в Sea Breeze-2020, а "една от характеристиките ще бъде участието на Постоянната група на НАТО с учебни кораби". Командването на ВМС съобщи, че в събота в Одеса, по време на последната част от планирането на учения, проектът за тяхното изпълнение е окончателно договорен.

На 12 март президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа законопроект, одобрен от Върховната Рада за допускане на части на въоръжените сили на чужди държави в страната за участие в учения през 2020 г. Според документа, в Украйна тази година се планира провеждането на украинско-американски учения Rapid Trident-2020 и Sea Breeze-2020, украинско-молдовски маневри "Юг-2020", украинско-румънски учения Riverain-2020 и украино-британските маневри Watcher-2020.

В началото на април украинските власти отложиха за неопределено време всички международни военни учения поради ситуацията с разпространението на коронавирус.