Стотици хиляди са преките и косвени човешки жертви от Чернобилската трагедия, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на мероприятията за 30-годишнината от Чернобилската катастрофа, съобщи УНИАН.

"Чернобил показа, че дефиницията за "мирен атом" е достатъчно условна. Той винаги е така опасен, както и самото ядрено оръжие", заяви Порошенко.

"Над 115 хил. жители от Припят и Чернобил бяха евакуирани от домовете си в районите на цялата 30-километрова зона около централата. Над 2300 населени пункта, където живеят над 2,5 млн. души бяха заразени с радиация.

Трудно е да се разбере, но в 10-километровата зона, навярно, хората никога повече няма да се върнат! Медицината и статистиката не могат да установят точното количество жертви, но преките и косвени човешки жертви, броя на починалите, на инвалидите, се измерва със стотици хиляди", допълни президентът.

Въпреки неизброимите жертви и променената среда в периметъра около Атомната електроцентрала, Петро Порошенко е категоричен, че Украйна нито сега, нито в бъдеще, ще се откаже от атомната енергетика.

"Изключително строгите и ефективни мерки за ядрена безопасност трябва да бъдат ключов приоритет в областта на атомната енергетика", заяви президентът.

"Ясно е, че нито сега, нито утре Украйна, която диверсифицира доставянето на енергия и се бори за енергийна независимост, ще може да се откаже от атомната енергия. Но в същото време сме длъжни да мислим и за нови технологии и нови алтернативи и нетрадиционни източници на енергия с повишена енергоефективност", заяви Порошенко.

По думите му, въпросите за енергоспестяване ще бъде обсъден след празниците на заседание на Националния съвет по реформите.

Русия размества елементите на своя ядрен потенциал в Крим, заяви Петро Порошенко.  "На срещата на върха, също отбелязах, и сега повтарям, че сега в окупирания от Русия украинския Крим Кремъл размества елементите на своя ядрен потенциал", каза Порошенко. Срещата по ядрена безопасност във Вашингтон в  началото на април, поясняват от УНИАН.

"Ние и нашите партньори сме длъжни да решим как да подобрим гарантирането на безопасност от страна на ядрените държави за страните, които нямат оръжие за масово поразяване", заяви украинският президент.