Украинското посолство в Израел в петък призова правителството да предостави помощ на еврейската общност в Одеса, тъй като градът става все по-честа мишена на руски атаки, пише "Таймс оф Израел"

Русия удря Одеса и околния регион, откакто Москва се оттегли от сделката за зърно миналия месец, която позволяваше износът на зърно от Киев през Черно море да продължи въпреки войната.

Миналата седмица офисите на Hillel International, организацията за живот в еврейския кампус, претърпяха щети при ракетна атака.

"Еврейската общност в Одеса продължава да страда значително от руските атаки - израелското правителство трябва да се събуди!" се казва в изявление на посолството, призоваващо Израел "да не изоставя вашата общност в момент на нужда".

"Както всички граждани на Одеса, еврейската общност също е засегната значително от тези атаки. Въпреки тежката ситуация, лидерите на общността продължават смело да напътстват своя народ, осъзнавайки, че образованието на децата им не може да бъде спряно", казаха от посолството.

Одеският равин Ейбрахам Волф беше цитиран от посолството, като нарече еврейската общност в града "фар на надежда" поради нейната "устойчивост и единство".

"Сред развалините и страха ние продължаваме да укрепваме нашите институции, да храним нашите хора и да образоваме нашите младежи. Защото знаем, че в такива времена на криза ние не сме просто оцелели, а носители на надежда и приемственост", каза Волф в изявлението.

Одеса имаше една от най-големите концентрации на евреи в Европа, които съставляваха около една четвърт от населението преди поредица от погроми през 19-ти и началото на 20-ти век.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е евреин, понякога използва заплахата от щети на украински еврейски обекти, за да обедини световните евреи към военните усилия.

Израел подкрепи проукраински мерки на ООН, включително необвързваща резолюция за първата годишнина от войната, която призовава Русия да прекрати военните действия в Украйна и да изтегли силите си.

Въпреки че Израел предоставя хуманитарна помощ на Украйна, държавата поддържа строга политика да не предоставя военна помощ, включително системи, които биха помогнали за прихване руски ракети и атаки с дронове.

Тел Авив обаче работи с украинците по система за ранно предупреждение за ракети, базирана на опитът на Израел след години ракетни атаки.

Смята се, че причината за решението на Израел да не доставя военна помощ на Украйна е стратегическата необходимост на Израел да запази свободата на операции в Сирия, където въздушното пространство до голяма степен се контролира от Русия. Израелски официални лица също изразиха страх, че напредналата военна технология може да попадне в ръцете на врага и се позоваха на ограниченията на производството и доставките.

Нетаняху не изключва възможността за доставки на оръжие за Украйна

Нетаняху не изключва възможността за доставки на оръжие за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия