Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко призова жителите на Мариупол, които са останали в окупирания град, да се евакуират, докато това все още е възможно, предава УНИАН

"Скъпи хора на Мариупол, които оставате в града с надеждата за подобрение. Не Ви остава много време да напуснете града и да се озовете в цивилизовани условия и безопасност... пътя към дома. Вече втора седмица, окупаторите отварят коридор за евакуация в Запорожие. Така те прикриват собствените си военни маневри - вие сами виждате колоните от техника, които се движат през града. Но докато има път, използвайте го. Втори случай може и да няма", подчерта той.

Андрюшченко обясни защо призовава за напускане на града. Сред причините той изтъква разрушената инфраструктура, която не може да бъде възстановена до зимата, което означава, че няма да има газ и топлоснабдяване, проблемите с водата и електричеството няма да изчезнат.

Освен това, отбеляза той, в града не работят лечебните заведения, защото няма лекари, а оборудването е разграбено.

"Безопасност. Не е тайна, че полицията на окупатора работи: а) за окупаторите, б) във връзка с престъпниците... Полицията на окупатора не служи за сигурност, а за правене на пари. Тогава трета сила, престъпниците, ще вземе властта в града много бързо", добави Андрюшченко.

Освен това, според съветника на кмета на Мариупол, в южната част на страната вече е в ход контранастъпление.

"В допълнение, оръжията на нашите партньори вече достигат дълбоко зад вражеските линии. И Вие сега сте точно зад вражеските линии. Виждате как нашествениците поставят складове, бази и казарми сред вашите сгради. Всичко това са цели. И Вие сте наблизо, защото Вие сте жив щит за руснаците. В случай на попадение върху руски оръжия съседните квартали страдат от детонация на снаряди. Не се излагайте на опасност", подчерта Андрюшченко.

Той също така отбеляза, че през есента окупационните власти планират официално да започнат мобилизация в Мариупол.

"Всички без изключение. И това не е украинска мобилизация, където са необходими опит и военна специалност. там е необходимо пушечно месо. Затова бягайте, докато има време", подчерта съветникът.

По-рано УНИАН вече съобщи, че окупаторите принуждават жителите на Мариупол да разчистват развалините на града за храна и вода.

Тази информация не е потвърдена от независим източник.

Припомняме, че Мариупол падна под контрола на руските и сепаратистките сили през май след обсада, продължила с месеци. 

Зеленски: Русия иска да превърне целия Донбас в Мариупол

Зеленски: Русия иска да превърне целия Донбас в Мариупол

В Мариупол са загинали над 22 хиляди цивилни

Преди месец британското военно разузнаване предупреди, че Русия не може да се справи с предоставянето на основни услуги на населението в окупираните територии. В много райони там няма постоянен достъп до питейна вода. Продължават сериозни смущения в телефонната и интернет комуникацията. Мариупол е на прага на епидемия от холера. През май са регистрирани отделни случаи на това заболяване, съобщи британското разузнаване в своя ежедневна сводка за ситуацията в Украйна, цитирана от Руската служба на Би Би Си.

Путин разяснил на Макрон и Шолц как работят за мирен живот в Мариупол
Обновена

Путин разяснил на Макрон и Шолц как работят за мирен живот в Мариупол

Предупредил и западът да спре да помпа Украйна с оръжия