Украинските прокурори заявиха, че са започнали разследване на подкрепата на Северна Корея за Русия във войната като възможно престъпление на агресия, предава "Ройтерс".

Чрез въоръжаване и снабдяване на сухопътни сили, участващи в битките срещу Украйна, на севернокорейските служители могат да бъдат повдигнати обвинения, казаха от Генералната прокуратура на Ройтерс.

"Ние документираме и събираме доказателства за всички възможни аспекти на подобно участие като част от основното производство за престъплението агресия", се казва в изявление на службата.

Аспектите на предполагаемото престъпление включват доставка на оръжия за Руската федерация, организиране на обучение за руски военен персонал и пряко участие на севернокорейските сили във военни действия, се казва в съобщението.

Украинската военна разузнавателна агенция, Южна Корея и няколко западни правителства заявиха, че севернокорейски войски, обучени в Русия, са били разположени в района на Курска област, руска гранична зона, където украинските сили организираха голямо нахлуване през август.

По-рано Кремъл отхвърли съобщенията за разполагането на войски на Севера като "фалшиви новини". Но руският президент Владимир Путин, попитан по въпроса в четвъртък, не отрече директно, че севернокорейските войски са в Русия. Той подчерта, че е работа на Москва как да прилага договора за партньорство с Пхенян.

Украинската разузнавателна агенция каза, че общо около 12 000 севернокорейски войници, включително 500 офицери и трима генерали, вече са в Русия и обучението се провежда в пет военни бази.

В петък нидерландското министерство на отбраната заяви, че неговото разузнаване е потвърдило, че най-малко 1500 севернокорейски войници се очаква да бъдат разположени в краткосрочен план, за да подпомогнат бойните операции на Русия срещу Украйна.

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

Кремъл отговори двусмислено