Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е разкрила в сътрудничество с министъра на отбраната корупционна схема за закупуване на боеприпаси за въоръжените сили на страната за почти 1,5 милиарда гривни, съобщава "Униан".

Според пресслужбата на СБУ в резултат на комплексни мерки в Киев е задържан ръководителят на едно от главните управления на Министерството на отбраната, който е участвал в схемата.

Според разследването през декември миналата година служител на украинското военно министерство е подписал споразумение с компания износител за закупуване на артилерийски снаряди на едро за украинските сили. Тогава обаче бюджетни средства не са преведени по сметките на фирмата.

Украйна уволни топ служители по киберотбрана

Украйна уволни топ служители по киберотбрана

Те се разследват за корупция

Новосъздадената Агенция за отбранителни поръчки към Министерството на отбраната на Украйна впоследствие е сключила по-изгоден договор за доставка на същите снаряди от същия производител. Новото споразумение, за разлика от предишното, предвижда закупуване на боеприпасите без посредници, директно от производителя. Така значително се съкращава времето за доставка на снарядите и се намалява цената им.

Замесеният в схемата служител обаче е пренебрегнал новия договор и необосновано е удължил първото споразумение, след което са преведени почти 1,5 милиарда гривни по сметките на свързана чуждестранна компания посредник. Тази сума е с 30% по-висока от цената на боеприпасите по пряко споразумение с производителя.

Украйна заподозря депутат в първия в историята подкуп с криптовалута

Украйна заподозря депутат в първия в историята подкуп с криптовалута

Бюрото не назовава името на служителя, на когото прокуратурата е връчила официално уведомление за подозрение

При обиски на работното място и в дома на служителя са открити документи, потвърждаващи, че е извършил незаконна дейност. В рамките на образуваното СБУ наказателно производство за възпрепятстване на законната дейност на въоръжените сили на Украйна и други военни формирования е решено по случая да се докладва за заподозряно длъжностно лице. Служителят вече е отстранен от служба и го грозят до 15 години затвор. Министерството на отбраната предприема мерки и мерки за връщане на присвоените почти 1,5 милиарда гривни в украинския бюджет.