Украйна е разработила план за по-нататъшни юридически стъпки, целта на които е предотвратяване на пускането на "Северен поток 2" в експлоатация. Това съобщи ръководителят на украинската държавна петролно-газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

"Имаме план за по-нататъшни юридически стъпки, за да предотвратим пускането на този руски газопровод", написа той на страницата си във "Фейсбук".

Германия предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

Германия предупреди Русия за "тежки последствия" за "Северен поток 2"

Ако Русия нападне Украйна

Витренко отбеляза, че Киев полагал "максимални усилия" да се противопостави на пускането на "Северен поток 2". Той смята, че благодарение, наред с други неща, на действията на украинската страна, "беше възможно да се отложи завършването на този газопровод за повече от година".

"Това е и резултат от нашето сътрудничество с американските и европейските партньори", допълва той. Освен това Витренко припомни, че "Нафтогаз" се е включил в процедурата за сертифициране в Германия на оператора на "Северен поток 2", а именно - компанията Nord Stream 2, която е собственост на "Газпром".

Според Русия "Северен поток 2" бил търговски проект и се изпълнявал съвместно с европейски партньори, като Кремъл твърди, че никога не бил използвал енергийните ресурси като инструмент за натиск.

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на 2022-а

Германия няма да одобри "Северен поток 2" поне до средата на 2022-а

Нови спънки пред руския газопровод