Украйна разработва собствени ракети с обсег на действие 700 км. Това съобщи в неделя украинският министър на стратегическите индустрии Oлександър Камишин.

Въпреки че конкретни подробности за оръжието с голям обсег не бяха разкрити, Камишин подчерта значението на ракетната програма на страната.

Тази ракетна програма е от стратегическо значение, особено в условията на позиционна война, тъй като може да помогне на украинските сили да установят равнопоставеност във възможностите за водене на дистанционна война с удари с голям обсег по заводите на отбранителната промишленост, базите, инфраструктурата и т.н.

Обхватът от 700 км ще позволи на Киев да поразява цели в периметъра от Санкт Петербург на север до Сочи на юг.

До момента НАТО, ЕС и западните партньори на Киев отказват да предоставят ракети с голям обсег на действие.

За първи път на 31 август миналата 2023 г. президентът Володимир Зеленски повдигна завесата около новата ракетна програма на Украйна.

Няколко месеца по-късно началникът на Главното управление на ракетните войски Серхий Баранов уточни, че става въпрос за изцяло нова ракета, а не за модернизация на по-стар тип оръжие. Нейните възможности ще нараснат както по отношение на обхвата, така и по отношение на точността.

Разкритието обаче е доста неясно, защото оръжие с голям обсег може да означава например самоубийствен дрон, като Bober. Последният е доказал, че е в състояние да достигне толкова далеч. На всичкото отгоре украинските сили са използвали преоборудван разузнавателен дрон Ту-141 "Стриж", за да нанасят удари дълбоко в Русия.

Изявлението идва на фона на засилената оръжейна подкрепа от страна на западните държави за Украйна срещу военната агресия на Русия.

В речта си на конференцията "Украйна. 2024 г." на 25 февруари, Камишин заяви, че "миналата година видяхме въздушни и морски безпилотни летателни апарати в мащабни действия. Тази година ще бъде годината, в която ще ги видим на земята".

Камишин също така потвърди, че Украйна ще постигне целта си до 2024 г. да произведе един милион безпилотни самолета.

Умеров: Украйна е утроила производството на оръжия миналата година

Умеров: Украйна е утроила производството на оръжия миналата година

Киев търси начини да укрепи отбраната си срещу двегодишната инвазия на Москва

Според Камишин украинската отбранителна промишленост се състои от 500 предприятия, които работят по проектирането, ремонта, производството и поддръжката на всичко, което помага в борбата срещу руските нашественици. В нея има около 400 частни компании и 100 държавни компании. Като цяло в отбранителния сектор на Украйна работят близо 300 000 души.

Украинската отбранителна промишленост е достигнала обема на производство на шест 155-милиметрови гаубици "Богдана" на месец, както и на 20 000 120-милиметрови минохвъргачки на месец. Все пак тези количества са далеч от нуждите на армията и от средния брой артилерийски и минохвъргачни боеприпаси, използвани от руснаците.

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Зов за подкрепа срещу руската агресия

Украйна също така сглобява пехотни машини БМП, бронетранспортьори БТР (с германската компания Rheinmetall) и 105-милиметрови гаубици (с британската фирма BAE Systems). Допълнителни съвместни предприятия ще дадат възможност за повече чуждестранни оръжейни производства в Украйна.