Украйна e утроила производството си на оръжия през миналата година, като 500 компании вече работят в отбранителния сектор на страната, каза в неделя министърът на стратегическата промишленост на Киев, цитиран от "Ройтерс". 

Киев търси начини да укрепи отбраната си срещу двегодишната инвазия на Москва, включително чрез стимулиране на вътрешното производство на оръжия и иновациите.

Александър Камишин каза по време на телевизионна конференция в Киев, че 100 държавни и 400 частни компании са включени в усилията и че Украйна тази година планира "значително да увеличи производството на боеприпаси".

В отделно обръщение министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров каза, че 90% от дроновете, използвани на бойното поле срещу руските сили, са произведени в Украйна.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко каза по време на конференцията, че нито едно оръжие не е преминало границата от Украйна към Европейския съюз през две години пълномащабно нахлуване на Русия.

Украйна има "мощен и силен" план за 2024 г., каза украинският министър на отбраната Рустем Умеров в "Украйна. Годината е 2024." В същото време, според ръководителя на военното ведомство, около половината от западната военна помощ пристига в Украйна със закъснение.

"Правим всичко възможно и невъзможно, за да направим пробив. Вече има план за 2024 г. Ние не говорим за това публично. Тя е мощна, тя е силна, тя дава не само надежда, но и ще даде резултати през 2024 г. Работим с всички компоненти на Силите за сигурност и отбрана. Благодарен на всички" каза Умеров.

Премиерът на Украйна обеща шесторно увеличаване на военното производство

Премиерът на Украйна обеща шесторно увеличаване на военното производство

През 2023 г. производствените мощности на ВПК са нараснали три пъти

Той подчерта, че войната между Русия и Украйна е най-големият военен конфликт след Втората световна война: "Имаме фронтова линия с дължина 3200 км, имаме интензивни бойни действия на фронтова линия с дължина 1200 км.

Според западни военни анализатори Украйна едва ли ще успее да организира широкомащабни настъпателни операции през тази година, а основната й задача през 2024 г. ще бъде активна защита и натрупване на ресурси за настъпление през 2025 г.

"Тъй като ситуацията винаги е динамична, винаги се променя, в този момент подчертаването не винаги означава предоставяне. 50% не пристигат навреме" разясни Умеров.

Изграждането на укрепления остава важна област на работа за Украйна - украинското министерство на отбраната координира тази работа с други ведомства, каза Умеров. "В това участва нашата Държавна специална служба за транспорт, както и командването на Силите за поддръжка на Въоръжените сили. Сега сме оборудвали повече от няколко хиляди опорни точки - да не кажа колко и какви, огневи позиции", каза министърът.

Говорейки за оръжията, той подчерта, че "именно в Украйна разстоянието от конструкторското бюро до бойното използване на бойното поле е най-краткото в света", добавяйки, че украинската страна работи "да го направи още по-кратко".

Сирски: Ситуацията на фронта е сложна в много направления

Сирски: Ситуацията на фронта е сложна в много направления

В много райони ситуацията е сложна и изисква постоянно наблюдение