Във връзка с казуса със сваления украински самолет Русия трябва да бъде разследвана за нарушаване на международните санкции срещу Иран - като е продала на Техеран ракетните системи, с които е поразен лайнерът. Това заяви пред журналисти във Вашингтон украинският посланик в САЩ Владимир Елченко, предаде "Гласът на Америка".

"Може би това е въпрос на по-далечна перспектива. Но трябва да се търси международна отговорност от хората и компаниите, които сключват такива сделки", коментира Елченко.

Той допълва, че сега е по-важен въпросът за отговорността на Иран, както на индивидуално ниво от хората, които са давали и изпълнявали заповедите - виновните за свалянето на самолета, така и от държавата на международно ниво.

"Тъй като Иран изцяло призна участието и вината си за тази трагедия, се надявам, че иранската страна ще измине този път от началото до края и ще изплати всички полагащи се компенсации на семействата на загиналите и на авиокомпанията. Също и че ще направи всичко друго, което трябва да се прави в подобни случаи. Надявам се, че няма да ни се наложи да се обръщаме към международни съдебни институции, че въпросът ще бъде решен между Украйна и Иран на двустранно ниво. Според мен Иран започна да се държи цивилизовано. Призна вината си." - заяви украинският посланик.

От руската Дума критикуват Иран, че призна вина за сваления самолет

От руската Дума критикуват Иран, че призна вина за сваления самолет

Депутатът Юрий Швиткин обвини САЩ...

По думите му, Украйна е получила цялата разузнавателна информация по случая от САЩ.

Елченко допълни, че компанията Boeing е предложила своето съдействие и пълна подкрепа за разследването.

"Украйна получава определен достъп до черните кутии и вероятно занапред ще правим всичко съвместно със специалистите от Boeing. Те непременно ще влязат в групата, която се сформира от страните, чиито граждани загинаха в катастрофата, и разбира се САЩ като производител на двигателите на и самолета." - поясни дипломатът.