Руските войски продължават да обстрелват с ракети гражданска инфраструктура в населените места в Донецка, Одеска, Луганска и Харковска области.

Това се посочва в оперативната информация относно руската инвазия във фейсбук страницата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, предаде Укринформ.

"Руските войски продължават целенасоченото унищожаване на цивилната инфраструктура в Украйна, като извършват ракетни и бомбени атаки и обстрелват населени места в областите Донецк, Одеса, Луганск и Харков", се казва в доклада.

Руснаците напускат околностите на Харков

Руснаците напускат околностите на Харков

Градът не е бил обстрелван от пет дни

Припомняме, че днес по-рано беше съобщено, че руските войски напускат покрайнините на Харков и се придвижват към руско-украинската граница.

Информацията потвърждава за BBC кметът Игор Терехов.

По негова информация руските военни са успели да окупират малка част от града само веднъж и не са останали там за дълго. Градът дълго време е бил обстрелван обаче, тъй като руските войски са били много близо.

Според него градът не е бил обстрелван от пет дни. Имало е само един опит на руснаците да изстрелят ракета към летището в Харков, но тя е била свалена от украинските сили за противовъздушна отбрана.

"Сега в Харков е спокойно и хората постепенно се завръщат в града. Всички жители са снабдени с вода, газ и електричество", информира още Терехов. За съжаление обаче много жилищни сгради са разрушени или повредени и предстои огромна реконструкция.

Русия буксува край Изюм, но Украйна напредва край Харков

Русия буксува край Изюм, но Украйна напредва край Харков

Киев предприема стратегическа инициатива

В събота сутринта съобщения за изтеглянето на руските войски от Харков дойдоха и от други източници.

Към обяд украинските агенции съобщиха, че силите им са започнали контранстъпление в направлението Изюм.

Според Генералния щаб на ВСУ, Русия съсредоточава усилията си върху задържането на завзетите линии и маршрути за снабдяване. Основната цел на руските войски е да установят пълен контрол върху територията на Донецка, Луганска и Херсонска област и да осигурят стабилността на сухопътния коридор към временно окупирания Крим, се казва в сутрешния доклад на Генералния щаб.